dimecres, 1 de juny del 2011

Umberto Eco: Els protocols dels savis de Sió i Maquiavel i Montesquieu.

Salut internautes,

Els que heu llegit l'últim llibre d'Umberto Eco, "El cementiri de Praga", segur que us heu preguntat si aquella antiga novel·la "Diàlegs en l'infern entre Maquiavelo y Montesquieu" de Maurice Joly, existeix avui dia. Doncs bé, després de cercar per les llibreries més grans de Catalunya, i de rebre les mateixes respostes com: "ho semtim molt no la tenim", "està descatalogada", "serà molt difícil que la tornin a editar",.. l'he trobada.
De fet, hauria de dir millor que l'he localitzada gràcies al servei de préstec de la xarxa de biblioteques de Catalunya. És d'aquelles coses que en aquest país funcionen molt bé i de les que un se'n sent orgullós.

Tal i com s'esmenta en la vikipèdia:
"Dialogue aux enfers entre Machiavel et Montesquieu" (títol original) es va publicar per primera vegada a Ginebra (Suïssa) el 1864.
En aquesta obra s'utilitza el recurs literari d'un diàleg entre dos conspiradors a l'infern, els personatges històrics de Maquiavel i Montesquieu.  Els fulletons, que és el format en que van ser publicats, van ser introduïts de contraban a França per la seva distribució i capturats per la policia, immediatament després de creuar la frontera. 
La policia va rastrejar el seu autor. Joly va ser arrestat, empresonat 15 mesos i els llibres van ser prohibits a tot França.
Gran part d'aquesta obra va ser utilitzada i plagiada en Els protocols dels Savis de Sió tristament famosos al llarg de la història. Primer, en l'època de la rússia tsarista per la persecució cruenta contra el poble jueu i, posteriorment utilitzats per Hitler com a marc de fons en el seus discursos per donar forma al nazisme i a l'holocaust antisemita.


Com veieu, ens trobem davant d'un altre exemple del poder de la literatura i de com un llibre, depenent de si està en bones mans o no, pot canviar el transcurs de la història.


Fins aviat,
Jordi

0 comments:

Publica un comentari a l'entrada