dissabte, 9 de novembre del 2013

August de John Williams

Salut internautes,

Què és "August"?
D'entrada és el nom del primer emperador de la dinastia Juli - Clàudia de nom: Gai Juli Cèsar Octavià, Cèsar August, Octavi August o simplement August. Va ser el successor de Juli Cèsar. Nebot i hereu de Cèsar, s'imposà a la guerra civil que hi hagué després de l'assassinat de Juli Cèsar l'any 44 aC.

Però "August" com a novel·la, és per sobre de tot un exemple atemporal de la naturalesa humana en estat pur alhora que un magnífic finestral al món romà de  l'any 44 aC fins el 14 dC. Una època on les lluites cruentes pel poder eren més que habituals, un període de la història on els magnicidis i les traïcions eren massa sovint moneda de canvi al millor postor, on les relacions sexuals entre iguals eren tolerades com una variant més de les preferències sexuals de cadascú i on els adulteris que es succeïen a tort i a dret, eren acceptats com un fet comprensible i quotidià, sobretot, si el marit es passava molt de temps lluny de la seva parella defensant l'imperi i la pau romana contra els invasors.

"August" és també un món on els pactes interessats amb enemics eren disfressats de cordialitat i amistat on sense cap escrúpol es concertaven matrimonis de conveniència sotmesos a interessos partidistes per engrandir, encara més, l'imperi i la seva influència sobre els altres pobles o nacions.

"August" és tot això i més, guarnit  amb unes pinzellades de filosofia que flueixen del mateix emperador.

Així doncs, podríem dir que:
Si us agraden les històries de romans, aquest pot ser un molt bon llibre.
Si us agrada la narrativa històrica no subjecta a l'encotillament mil·limètric i cronològic, aquest... pot ser un bon llibre.
Si us agraden els llibres amb complots polítics on el que val és aconseguir el poder per el poder amb tota mena de traïdories, morals i sexuals, aleshores aquest... pot ser un llibre com n'hi ha molts. Però si ja esteu saturats de romans, emperadors, filòsofs i poetes il·lustrats aleshores... aleshores segur que aquest llibre pot ser un avorrit llibre. Vosaltres trieu. 

Per cert, posats a triar una història de romans, em quedo amb "Barcino" de la Maria Carme Roca. ;-)

Fins aviat,
Jordi

0 comments:

Publica un comentari a l'entrada