dissabte, 30 de novembre del 2019

El cavaller Floïd - Genís Sinca


Benvolguts i benvolgudes,

Hi ha poques vegades que un gran escriptor i un gran comunicador coincideixen en una sola persona. Aquest és el cas d'en Genís Sinca. L'autor de la biografia d'en J. B. Cendrós. Un gran personatge que va ser tot un mecenes i puntal de la cultura catalana. En una època on la dictadura franquista posava tot els pals a les rodes possibles, perquè el català no tingués ni la més mínima presència a la vida social del nostre país.

Des d'aquí vull reivindicar la figura d'en  J. B Cendrós. L'inventor del premi Sant Jordi de novel·la, cofundador d'Òmnium Cultural i reflotador de l'editorial ProaEntre altres grans proeses, va ser capaç d'engegar tota una maquinària cultural gràcies al motor i a la benzina que li proporcionava l'èxit d'un producte revolucionari per la higiene masculina. La primera loció per després de l'afaitat, que molts dels nostres pares, la recordaran si els hi parleu de l' after shave Floïd.


En J. B. Cendrós ho tenia molt clar. Calia lluitar contra els fantasmes de la dictadura de la millor manera que sabés. Implicant-se i apostant fortament per "La Nova cançó", "La Gran Enciclopèdia Catalana" o la "Banca Catalana" és a dir, en tot allò que formava part de les estructures d'estat d'un país, que malgrat, ser ocupat i subjugat, donava moltes senyals d'estar ben viu i amb ganes de ser un país homologat a tots els nivells.

La passió pel país, per la llengua, combinada amb un caràcter que alguns l'han definit com: irrepetible, irreductible, atrevit, discret, estrateg, perseverant i seductor, van fer d'aquest "Cavaller solitari" un dels més grans prohoms de l'època. Com moltes vegades diu en Genís Sinca, "amb tres o quatre més J. B. Cendrós que hi haguessin en els nostres temps, això de la independència faria dies que ho tindríem petat".

Fins aviat,
Jordi

0 comments:

Publica un comentari a l'entrada