diumenge, 15 de maig del 2016

En la primera trobada de blogaires catalans a l'Empordà, trencarem (agradablement) el guió previst vàries vegades.


Salut internautes,

De trobades de blogaires que escriguin a la xarxa sobre llibres, poesia o narrativa en català, se n'han fet unes quantes. Però... a l'Empordà, a Palafrugell, la vila on va néixer Josep Pla, diria que aquesta trobada serà la primera. Segurament també pionera en el fons i en la forma que es farà.

Començarem ben d'hora. 
A les 10:00 del matí. Amb un taller operatiu, de treball per blogaires catalans on compartirem experiències i anècdotes entre nosaltres. Veurem alguns blogs molt desenvolupats i altres de caire més personal i intimista. Però tots fets des de la vessant més creativa i única de cada autor. Això sí, amb un doble objectiu, un; l'amor que sentim per la narrativa, la poesia o la literatura catalana i dos; la voluntat que el nostre país i la seva llengua mantinguin la presència, la dignitat i el reconeixement que es mereixen davant el món digital.

En aquesta primera part, ens arribarà la primera sorpresa de la jornada
Ens convertirem en privilegiats en rebre la visita d'una de les més grans especialistes en màrqueting, comunicació i desenvolupament d'empreses que hi ha a casa nostra. Em refereixo a la Txell Costa i al seu equip. La Meritxell practica allò que en diem el "working happy". Apliquen estratègies testades per aconseguir resultats. Aconsegueixen que una empresa assoleixi l'èxit que busca en vendes i en popularitat. I a més a més, els hi agrada anar per feina. Dit d'una altra manera, tindrem la santíssima llet d'assistir a una classe magistral aplicada a les nostres necessitats singulars.

Si ens haguéssim quedat aquí, ja hauríem complert amb escreix el nostre objectiu. Però és que a les onze hores aproximadament, encetarem la segona part de les jornades. Gaudirem de la presència de quatre escriptors molt arrelats a casa nostra. Estic parlant d'en Martí Gironell, la Maria Carme Roca, la M. Mercè Cuartiella i en Joan Manuel Soldevilla Albertí. 

En Martí Gironell, ja el coneixeu. 
És escriptor i periodista. Llicenciat en periodisme i en filologia anglesa. Va començar la seva carrera periodística als 14 anys a Ràdio Besalú, després continua a Ràdio Olot, RAC 105 i Catalunya Ràdio. La seva carrera novel·lística la va iniciar el 2005 amb "La ciutat dels somriures" i després no ha parat d'escriure. Entre les seves novel·les més conegudes hi trobem: "El pont dels jueus", "El primer heroi", "L'arqueòleg", "L'últim abad", "La venjança del bandoler" i "Strappo".


La Maria Carme Roca, acumula cinquanta-dos llibres a la seva esquena. Ha escrit narrativa infantil, juvenil i assaig, i també novel·les per adults. Entre les seves novel·les en trobem algunes de ben conegudes com: "El monestir proscrit", "Barcino", "L'escollida pels déus", "L'enigma Colom" o la seva darrera novel·la, que s'està venent molt bé anomenada, "A punt d'estrena".

La M. Mercè Cuartiella, és escriptora i dramaturga d'obres de teatre. Va guanyar el premi Llibreter de narrativa l'any 2012 amb la novel·la "Germans gairebé bessons". A la nit de Santa Llúcia del 2014 va ser reconeguda amb el premi Mercè Rodoreda amb el recull de relats "Gent que tu coneixes". Ara està treballant amb una nova novel·la que per ara manté en suspens, sense revelar-ne alguns detalls per no fer emprenyar als seus editors.

En Joan Manuel Soldevilla Albertí, és professor, escriptor, especialista en publicacions de còmics i literatura popular. Reconegut tintinòleg a nivell europeu ha rebut diversos premis Rovelló. El 2009 va ser comissari de "Figueres capital de la cultura catalana". Des del 2015 col·labora com a redactor en el museu digital dedicat a l'humor gràfic. Actualment col·labora en el quart número de la revista Tentacles a part d'estar preparant un llibre.

Amb ells farem una taula rodona per saber com els afecten les nostres opinions, les nostres crítiques a la xarxa sobre els seus llibres i sabrem què és el que més valoren de la feina que fem els blogaires.

Cap a les 12 hores arribarem a la tercera part de la jornada, just abans de fer una pausa per anar a dinar.
En aquest últim tram del matí, saltarem a les ones hertzianes de la mà d'en David Galceran, conegut comunicador audiovisual, actor de teatre, mestre de cerimònies i locutor. Amb ells, establirem connexió amb un dels personatges més rellevants del món literari de la nostra vila. Per si no en tinguéssim prou, rebrem la visita de la Teresa Calabús, en Xavier Cortadellas i de la Carme Fenoll.

La M. Teresa Calabús, (per nosaltres la Teresa) és la entranyable i coneguda llibretera del "Cucut" de Torroella de Montgrí. Ella, conjuntament amb la Magda, en Joan, l'equip de professionals de la llibreria i els més de 25 anys dedicats amb devoció al món dels llibres, fan d'aquest establiment un lloc singular que val la pena visitar. El tracte personalitzat que reps com a lector, quan visites la seva llibreria i la força emprenedora que demostra la Teresa dia a dia, han contribuït a dignificar l'ofici de llibretera a casa nostra i a omplir els cors de noves emocions a molts lectors novells. Sense les seves encertades recomanacions i gràcies també a la diada de Sant Jordi, aquests lectors primerencs potser no hagessin passat d'una lectura anual d'algun llibre. 

En Xavier Cortadelles, i la Judit Pujadó van fundar l'any 2010 Edicions Sidillà. Abans de dedicar-se al món editorial van ser novel·listes i periodistes de publicacions diàries o periòdiques. Els darrers anys han fets de correctors, han escrit crítiques i llibres d'història, han treballat en fotografia, han editat revistes, quaderns i llibrets. Sabedors de la importància que tenen les editorials petites a casa nostra i del servei que fan al lectors, al país i a la literatura catalana, s'han ofert a explorar amb nosaltres la vessant literària dels bloguers.

La Carme Fenoll, va estar dos anys exercint de directora de la biblioteca de Banyoles i dotze anys com a directora de la biblioteca de Palafrugell. Des del 2012 és la Cap de Serveis de Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. 
Al llarg de la seva carrera com a bibliotecària, ha engegat nombrosos projectes. Aquest any, l'Associació de Periodistes Culturals, li atorga el Premi Ressenya 2016 per la seva trajectòria vers la comunicació cultural i la dinamització del seu sector que ha mantingut durant molts anys.

Amb aquests tres monstres culturals, intercanviarem opinions i debatrem si afavorim o no a incrementar el consum i volum de vendes de llibres dins el mercat literari que tots compartim.


Tot seguit, farem una pausa per dinar, per refer-nos de tantes emocions i per agafar forces per la darrera part d'aquesta jornada cultural. Cap a les quatre de la tarda, Concretarem la darrera part de la trobada blogaire, en una visita guiada a la Fundació Josep Pla de la nostra vila. Una hora després, donarem per tancada la "Primera trobada de blogaires catalans a l'Empordà.


Per cert, com veieu, a cada tram hi ha alguna cosa que surt del guió inicial. 
En el primer tram, serà la visita dels especialistes en màrqueting.
En el tercer tram, serà la connexió via ràdio amb l'emissora local de Palafrugell. 

I pel que fa la sortida del guió prevista en el segon tram, dedicat als escriptors, l'enunciaré el proper dimecres 18 de maig en l'entrevista que em faran cap a les 21:30 hores dins el programa "17200" de Televisió Costa Brava. I si no hi sou a temps de veure-la, es tornarà a emetre a les 23:30 del mateix dimecres 18 de maig, i a les 14:30 del dijous 19 de maig.

Ara sí, per acabar, només em resta animar-vos a que assistiu massivament, compulsivament, a la Sala d'actes del Teatre Municipal de Palafrugell el proper dissabte dia 21 de maig. La diversió està garantida.

Fins aviat,
Jordi

0 comments:

Publica un comentari a l'entrada