dimarts, 24 de juny del 2014

Sant Joan Amades..."Ora pro nobis"

Salut internautes,

Avui dia de Sant Joan rumiava amb alguns catalans Joans il·lustres de la nostra terra per poder felicitar, i ves per on, en aquest dia de tradicions m'he adonat que fa cinquanta-cinc anys que en Joan Amades i Gelats ens va deixar sent tot un jovenet de 69 anys. I em direu... doncs has fet tard, ha! Potser no, perquè... segur que des d'allà on sia, deu estar seguint amb devoció les nostres costums i tradicions tal i com va fer gran part de la seva vida. I per tant, li podem enviar les nostres felicitacions onomàstiques i de reconeixement per la seva extensa obra entre la que destaca el "Costumari català", publicat per primera vegada el 1952 per l'Editorial Salvat. Avui dia encara podem trobar les seves reedicions en format facsímil editat per Edicions El Mèdol.

En Joan Amades, de formació autodidacta, nascut al Raval de Barcelona entre altres moltes coses molt rellevants, era llibreter de llibres de segona mà als Encants Nous de Sant Antoni, professió que li permetrà l'accés als llibres amb que es formà malgrat les dificultats de visió que tenia.
Promotor de l'esperanto, investigador etnogràfic, col·laborador radiofònic, conferenciant i divulgador incansable de la cultura popular, va patir una hemiplègia als cinquanta-set anys. Tot i així va continuar publicant i sort que no ho va deixar de fer, perquè tres anys més tard, cap el 1950 va donar llum a una obra tan important per la memòria col·lectiva a casa nostra com és el "Costumari català".

En fi, tal i com estan les coses a casa nostra i arreu dels països catalans, ens caldrà Déu i ajuda per ensortir-nos-en i aconseguir mantenir les tradicions d'un país normal. Així doncs... Sant Joan Amades...Ora pro nobis! que si a hores d'ara encara no ets Sant, segur que aviat te'n faran.

Fins aviat,
Jordi

0 comments:

Publica un comentari a l'entrada