dimecres, 1 de juliol del 2009

Baltsar Porcel ha mort aquesta tarda d'un tumor cerebral

A l'edat de 72 anys, víctima d'un tumor cerebral, ha mort un dels més grans il·lustres de les lletres catalanes. En Baltasar PORCEL, mor quan estava treballant en el seu últim llibre, que era una novel·la negre.

Va ser considerat com uns dels grans escriptors catalans que escrivia en la seva llengua perquè, tal i com ell ho va exposar en més d'una ocasió, el que més li satisfeia era poder expresar-se amb la seva llengua mare.

Baltasar Porcel gaudia d'una personalitat de vegades controvertida, de vegades massa directa. Però sempre, actiu i optimista. Tenia, pel seu caràcter, com gairebé tothom, defensors i detractors, però el que està clar, i sembla que ningú ho posarà en dubte, és la seva enorme capacitat creativa i la seva importància literària.

Premi d'honor de les lletres catalanes l'any 2007, va actuar en la defensa i la projecció de la nostra llengua a nivell internacional. El seu dilatat currículum en premis literàris li donaven el prestigi, la llibertat d'opinió i la seguretat d'aquell, qui en la seva carrera professional, ho ha aconseguit tot .
Va ser un gran impulsor de la projecció de la Mediterrània a la que es sentia molt lligat per raons de naixença i sentimentals.

El seus llibres han estat traduïts a moltíssims idiomes. Entre la seva extensa obra literària podem esmentar els nombrosos premis que va rebre. L'últim, l'any 2008 amb el llibre "Cada Castell i totes les ombres". Veieu-ne uns quants premis:


Com veieu, ha obtingut els premis més importants de la literatura en català: Josep Pla, 1969; Prudenci Bertrana, 1975, 1997; Sant Jordi, 1986; Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya de creació literària, 1987; Ramon Llull, 2001; Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, 2007 entre altres.

0 comments:

Publica un comentari a l'entrada