dissabte, 16 de juny del 2018

Por - Stefan ZWEIG

Salut internautes,

Visca la novel·la curta. 
Que esborra barreres per triar un llibre. Que et crida i t'anima a ser llegida. Que la pots portar a l'infern de l'americana sense notar-la. Que en qualsevol moment pot ser oberta i llegida en petites dosis, aprofitant minuts fugissers -que esdevenen diamants- sota la mirada atenta d'un lector intermitent.

Aquest és l'encert de l'editorial "Quaderns Crema" que ha rellençat les novel·les de l'Stefan Zweig en un format que enganxarà a molts lectors amb poc temps per la lectura. 

Poques coses es poden dir d'aquest monstre de la literatura universal. En canvi, les impressions que rebem com a lectors en llegir les seves obres... són infinites, plenes de matisos, d'acord amb les vivències personals que ens adjectiven -de forma diferent- a tots nosaltres.

"Por" de Stefan Zweig és com un pintura que retrata una escena quotidiana explicada pel propi autor, però des del punt de vista, del personatge que ha estat pintat i que s'expressa  amb veu pròpia. En tot moment, el lector acompanya els pensaments de la protagonista. Que evolucionen, des d'una situació d'angoixa a un veritable estat de pànic, que acaba com acabava.

No hem de perdre de vista que els valors personals emmarcats en la societat de l'època en que Zweig va escriure aquesta novel·la, no tenien la transcendència i la rellevància que avui dia donem a la fidelitat o promiscuïtat conjugal. On les separacions, els divorcis i les alternances entre parelles estan a l'ordre del dia.

Si no coneixíeu abans Stefan Zweig, avui podria ser un bon dia per empatitzar amb ell i la seva literatura. Atrapeu un llibre seu i atrapareu una bona experiència literària. 

Salut,
Fins aviat,
Jordi

1 comentari: