diumenge, 11 d’agost del 2019

Exercicis d'estil - Raymond Queneau



Benvolguts i benvolgudes,

Noranta-nou vegades en Raymond Queneau aconsegeuix sorprendre'ns.

Noranta-nou estils diferents de veure i d'interpretar un petit argument senzill que ens situa a París, en un autobús de la línia S, a una hora punta. I on dues hores més tard el mateix individu que protagonitza el petit relat, parla amb un home que li aconsella d'apujar-se el botó superior de l'abric per tancar-ne l'escot.

Una mateixa història curta, serveix com a base per desplegar tots un seguit de recursos estilístics plens d'inteligència, sarcasme i humor. 

La creativitat frenètica, desbordant, de Quenau us portarà a descobrir com un mateix argument es pot desatomizar i torna a ser reconstruït conservant la seva essència en forma de contes: poètics, geogràfics, matemàtics, macarrònics, homofònics, mèdics, botànics, filosòfics o de pagès entre molts altres.

"Exercicis d'estil" ens ensenya com el llenguatge literari es pot estirar, flexionar, doblegar i fins i tot rebregar a gust de les pretensions de l'escriptor però sempre ha de conservar (perquè un relat mantingui el significat lingüístic  i transmeti emocions) una estructura concordant entre la veu, el to i el ritme escollit pel seu autor. 

Paraules com: Políptotes, Parequesis, Sínquisis, Apòstrofe, Lipograma, Homeotelèutons, Afèresis, Pròstesis i Epèntesis; deixaran de ser estranyes i us mostraran nous móns narratius fins ara inesperats o poc intuïts per vosaltres. 

Per tot això aquest llibre, hauria de figurar entre els nostres llibres de referència com si d'un "vademècum" es tractés però adreçat a tots als que ens agrada tafanejar i jugar amb les paraules.

Fins aviat,
Jordi

1 comentari: