diumenge, 20 de gener del 2019

Savis, Bojos i Difunts - Selecció de Ramon Mas

Salut internautes,

Agraeixo a Ramon Mas i a Joana Castells per haver-me fet descobrir uns relats tan sorprenents, tan insòlits i tan sortits de norma que m'han fet veure amb uns altres ulls un aspecte de la literatura que desconeixia fins el moment. 

M'ha encantat la selecció de primers autors com: Santiago Rusiñol, Eugeni d'Ors, Joaquim Ruyra, Víctor Català, Prudenci Bertrana i Gabriel Alomar. Aquests escriptors segurament us sonaran, n'hi ha d'altres que n'haureu sentit poc a parlar. Tots els seleccionats han deixat autèntiques obres d'art en aquest recull de contes que en podríem dir "decadentistes", escrits a Catalunya entre el període que va des del 1895 al 1930. 

Hi ha alguns d'aquests relats que m'han provocat un agradable estat de xoc. En altres, he constatat que les normes catedralícies, comunament acceptades en diferents corrents acadèmics, poden ser totalment transgredides. I que amb mestria, podem sortir del marc normatiu per crear ART (amb majúscules) amb les paraules i amb diferents estructures gramaticals.

Hi ha qui voldrà encotillar el contingut de "Savis, Bojos i Difunts" dins del corrent literari abans esmentat conegut com el Decadentisme. Alguns potser, el voldran considerar com simples extravagàncies bohèmies per fer-se veure. Penso... que la creativitat i la inspiració d'aquests escriptors va anar més enllà; marcant un estil propi de fer a casa nostra. Això, al marge dels corrents literaris de moda de finals de segle XIX i de principis de segle XX.

Quan el llegiu, veureu que no us costarà gaire trobar entre els 25 texts un lligam de coincidències temàtiques, de to, d'estils i de plantejaments filosòfics. Una pista... si us atreviu a llegir-lo, heu de saber que sereu colpejats moralment, sereu arrencats de la vostra zona de confort -possiblement un xic aburgesada- per viure una experiència que en el primer moment us semblarà un tràngol però que immediatament després, us despertarà una inusitada admiració.

Bé, no m'estendré més. Valentia i ment oberta pels que decidiu fer el pas i entrar en un món literari possiblement desconegut per molts dels lectors. 

Fins aviat,
Jordi

0 comments:

Publica un comentari a l'entrada