dimarts, 29 de setembre del 2015

El que no et mata et fa més fort (Millennium 4 - Stieg Larsson) de David Lagercrantz

Salut internautes,

Stieg Larsson un dels escriptors de més èxit de les darreres dècades, va morir sense poder veure la seva trilogia publicada i sense poder gaudir del fet de vendre més de vuitanta milions de llibres arreu del món. El seu infart sobtat i l'absència de testament van ocasionar tota una cadena de litigis per gestionar aquesta gran fortuna pòstuma, generada pels drets d'autor de les vendes de la Saga Millenium. 

Per una banda, la seva dona Eva Gabrielsson, amb qui l'Stieg Larsson va conviure més de trenta-dos anys sense haver-s'hi casat. I per altra part, el pare i el germà en qualitat d'hereus legítims segons les lleis de Suècia. Però el tema econòmic no va ser l'única desavinença. Poc abans de la seva mort, l'escriptor va deixar un manuscrit inacabat del quart volum de la saga Millenium. La seva viuda defensava que no s'havia d'editar cap continuació a la trilogia ja publicada. Els familiars opinaven que a partir dels darrers apunts en vida de l'Stieg Larsson es podia desencadenar una nova trama i donar cabuda a una quarta obra, que fos fidel a l'estil i a la personalitat del personatges creats en vida per l'escriptor.
Sigui com sigui, aquest polèmic quart volum, ha sortit a la llum amb moltes expectatives per tots aquells lectors que vam quedar atrapats en la saga Millenium formada pels tres llibres predecessors: "Els homes que no estimaven les dones", "La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina", "La reina al palau dels corrents d'aire".


David Lagercrantz, ha estat l'escriptor que ha recollit el repte  de continuar la trilogia Millenium. Era una tasca difícil. S'enfrontava a dos personatges amb molt de caràcter com la Lisbeth Salander i en Mikael Blomkvist i al mateix temps, l'escriptor, havia de sentir-se el llibre com a seu. Calia evitar de totes totes que es convertís en una imitació plagiada de la forma d'escriure del gran novel·lista Stieg Larsonn i ho ha aconseguit (un punt a favor).

Diuen que l'acció en aquesta novel·la triga una mica en arribar, si és així... no es troba a faltar. La tensió es manté des de bon començament, i quan arriba el primer assassinat, és com la cirereta que culmina el pastís que hem anat coent lentament al forn, a poc a poc i a baixa temperatura (un altre punt a favor).

La temàtica de plena actualitat com el món dels hackers i el tràfic il·legal de la informació confidencial a nivell internacional que afecta als serveis d'intel·ligència més prestigiosos del món convertiran aquest llibre probablement com un dels llibres més venuts d'aquest any (darrer punt a favor i conclusió).

Fins aviat,
Jordi

dimarts, 22 de setembre del 2015

Més de 300 escriptors recolzen la independència - Manifest Junts pel Sí

Salut Internautes,

El moment s'ho val.
La coherència i les conviccions de qui us parla en aquest blog literari, fa que sigui del tot adient fer-ne ressò del manifest que més de tres-cents escriptors van subscriure recolzant la independència del nostre país.


El MANIFEST diu així:
"Tothom sap que el nostre país es troba en un moment excepcional.Tenim una oportunitat que potser sigui única per decidir el nostre futur i assegurar una vida millor per a tothom. Per això creiem que és molt important que Junts Pel Sí guanyi a les urnes i que els representants electes facin possible aquest somni que una gran majoria compartim i que tenim a les nostres mans convertir en realitat. Per això hem decidit donar suport a aquesta candidatura. Creiem que encarna l'esperit unitari que sempre ha enfortit Catalunya. Som més de 300 escriptors i escriptores que, davant d'aquesta cita electoral del 27 de setembre, donem el nostre suport a la candidatura Junts pel Sí. Tots els que en tenim el dret anirem a votar i demanem que faci el mateix tothom que vulgui sortir d'aquest bucle perniciós i començar un futur molt millor. Que cap vot a favor de la plena sobirania no es quedi a casa!"

ALGUNS ESCRIPTORS ADHERITS:
Sílvia Alcàntara, Jordi Arbonés, Lluís Anton Baulenas, Sebastià Bennassar, Joan Daniel Bezsonoff, Lolita Bosch, Blanca Busquets, Jaume Cabré, Assumpció Cantalozella, Andreu Carranza, Toni Clapés, Manuel Cuyàs, Jordi Dausà, Rosa Fabregat, Celdoni Fonoll, Martí Gironell, Jordi Homs, Jordi Jané, Maria de la Pau Janer, Joan-Lluís Lluís, Salvador Macip, Andreu Martin, Biel Mesquida, Jordi Mir, Pep Molist, Montserrat Palau, Víctor Pàmies, Marc Pastor, Alfred Picó, Agustí Pons, Pilar Rahola, Maria Carme Roca, Maria Mercè Roca, Xavier Rubert de Ventós, Sebastià Roig, Teresa Sagrera, Marius Serra, Jordi Suñé, Jesús Tibau, Xulio Ricardo Trigo, Antonia Vicens, Vicenç Villatoro, Olga Xirinacs.

Si voleu veure la totalitat dels escriptors adherits podeu clicar aquí mateix.

Fins aviat,
Jordi