dimarts, 2 de juny del 2015

Algú com tu - Xavier Bosch

Salut internautes,
El premi Ramon Llull d'aquest any guardonava una novel·la "trencadora" si més no pel que fa a l'estil literari del seu escriptor. En Xavier Bosch deixa la trilogia del periodisme d'investigació, acció, corrupció i de lluites de poder... per fer un gir de 180 graus, i endinsar-se al gènere romàntic. Ara, en el seu darrer llibre "Algú com tu", l'escriptor ens proposa l'amor com a recepta als mals que viu la societat actual. 

Si un llibre (sigui del gènere que sigui) aconsegueix despertar com ha despertat l'entusiasme entre els seu lectors... i esdevé tot un fenomen literari, a mi se'm desperta la curiositat. I quan això passa, intento esbrinar si realment el seu èxit obeeix a una connexió "mística" entre el lector i l'obra que llegeix o si es tracta d'una moda incentivada mediàtica i circumstancialment del moment.
Un cop llegit, "Algú com tu" sorprèn i sorprèn molt.
- Sorprèn, perquè podria semblar una història romàntica i carrinclona si ens fixem en la portada o en les papallones de la reraportada. Romàntica...? pot ser sí, però amb una bona dosi de nostàlgia però mai cursi o embafadora.
- Sorprèn, perquè no parla de temes superficials, sinó de temes profunds com és la dificultat d'establir relacions estables en aquesta societat moderna o del significat de l'amor, no només entre una dona i un home, si no també entre un pare i una filla.
- Sorprèn, perquè no només hi ha uns protagonistes "materials" a la novel·la com son la Gina Homs i el Jean-Pierre Zanardi, sinó que també agafen una bona dosi de protagonisme, l'amor incondicional, les fractures familiars, la passió, el sexe, les llibreries, la poesia, la música, la pintura, la filosofia i Shubert per motius que ja descobrireu si algun dia llegiu "Algú com tu".
- Sorprèn finalment, perquè en el fons la novel·la, vol ser un homenatge als llibres i a les llibreries com es posa de relleu quan en Xavier Bosch diu literalment en una entrevista: "si obres un llibre..., descobreixes nous mons..., vius vides noves... i li dóna sentit a la teva vida".

Acabo amb un petit vídeo que podeu accedir a través d'aquest enllaç on en Xavier Bosch, ens descobreix els motius que l'han portat a decidir-se a escriure sobre l'amor en aquests precisos moments que vivim socialment.

Fins aviat,
Jordi

2 comentaris:

  1. Just ara estic enllestint 'Eufòria' i no considerava l''Algú com tu', precisament perquè em vaig quedar amb la idea que era un llibre romàntic i carrincló. Amb la teva ressenya m'ho fas repensar. A veure si en veig alguna crítica igual de positiva i el posarem a la llista de desitjos. Els llibres no em duren gens en aquesta llista, a mi.

    ResponElimina
  2. jo estic a mig llegir-lo però em recorda molt als ponts de madison??

    ResponElimina