diumenge, 27 d’abril del 2014

Els més venuts del Sant Jordi 2014

Salut internautes,

Hem hagut d'esperar tres o quatre dies a  tenir la llista definitiva dels llibres més venuts d'aquest Sant Jordi 2014, però finalment ja la tenim aquí. 
Aquest any a part dels llibres de ficció i de no ficció, he afegit els deu llibres de més èxit de la literatura infantil/juvenil com a petit homenatge als lectors més joves.  És un sector de públic que als blocaires de novel·les ens desperta tendresa i simpatia, però que sovint, no els hi prestem tota l'atenció que es mereixen, potser perquè el ritme de les novetats literàries adreçades a un públic més adult és molt més amplia i la velocitat en que aquestes s'editen agafa un ritme de vertigen i de canvis constants que ens té capficats. Així doncs, aquí teniu els tres llistats de les obres més venudes a la vostra disposició. 

Fins aviat
Jordi

.- Els deu més venuts de literatura infantil/juvenil


.- Els deu més venuts del Sant Jordi 2014 de Ficció




.- Els deu més venuts del Sant Jordi 2014 de No Ficció


dilluns, 21 d’abril del 2014

La Metamorfosi de Frank Kafka o l'aperitiu d'aquest Sant Jordi.

Salut internautes,

Després de llegir "Els Miserables de Victor Hugo", em venia ganes de trencar una mica amb les lectures convencionals, reprendre algun vell clàssic literari i dedicar-me uns dies a la lectura d'alguna novel·la curta, d'aquelles que gairebé resulta indispensable haver llegit alguna vegada per tenir una visió una mica més complerta de l'univers literari.

La Metamorfosi de Frank Kafka, és l'única novel·la considerada acabada d'aquest mític escriptor.
No sabia ben bé què em trobaria. Fins ara mai havia agafat cap escrit d'en Kafka i tenia una certa curiositat per descobrir allò que és "Kafkià" i que tantes vegades utilitzem com adjectiu en les nostres converses, potser, sense saber el que significa realment.
En poc més de seixanta pagines que té "La Metamorfosi" hi he trobat: un ritme angoixant, un ambient opressiu que com a lector desitges que s'acabi ben aviat com si es tractés d'un malson i que en pocs minuts s'acabarà quan tot d'una ens despertem sobresaltats, una sensació de culpabilitat barrejada amb l'acceptació de la transformació en insecte que pateix el personatge principal, una situació irracional passada pel sedàs del raciocini, un humor latent que només es fa evident a petites pinzellades i una ficció creativa, imaginativa que s'escapa als paràmetres standeritzats de la literatura convencional.

Però potser en aquesta novel·la del que en el fons estem parlant és de com una societat autoritària i burocràtica tracta als seus individus diferents, o de la incomprensió que viuen els que pateixen una malaltia crònica irreversible per part de la societat i de com malgrat tot, la vida continua i s'ha acaba imposant a totes les adversitats. O potser, estem parlant de com algunes persones actuen egoistament amb aquelles altres que els hi proporcionen una vida acomodada mentre gaudeixen de salut i que quan aquestes persones benefactores pateixen penúries o malalties, deixen de ser útils, són abandonades pels seus familiars, amics o coneguts fins que s'acaben morint.

Segurament, cadascú de nosaltres hi trobarà un sentit i una interpretació diferent en aquesta novel·la que sens dubte recordareu al llarg del temps, i  que ens mostra l'essència d'allò que vol dir ser kafkià. 

Fins aviat,
Jordi

dimecres, 2 d’abril del 2014

Imatges no impreses d"Els Miserables". Darrer comentari.

Salut internautes,

Certament  una imatge val més que mil paraules. Però la imatge interna, personal, única que ens formem quan llegim un llibre que ens agrada i que ens atrapa, per força... ha de valdre més que centenars de milers de paraules. Aquesta imatge és nostra, l'hem creat en el nostre conscient, l'hem digerit, ha nascut espontàniament, ve acompanyada de sentiments, emocions, colors. Ens motiva, ens alliçona, la recordem i la guardem íntimament al costat del nostre cor,  la volem explicar, comentar, donar-la a conèixer als altres perquè la puguin arribar a estimar tal i com ho hem fet nosaltres. És que potser hi ha alguna altra acció més desinteressada i altruista que la que fa el lector... quan decideix aflorar les seves sensacions, explicar les seves vivències, quan ha acabat de llegir una novel·la? Quan, el mateix lector, sent el desig imparable de compartir aquestes emocions viscudes amb els demés?  Bé, suposo que sí i que en el fons és per això que es creen contínuament clubs de lectures, blocs de literatura, pàgines web de llibres, falques televisives, comentaris personals, tota una varietat de programes en els mitjans mediàtics, sense oblidar els twets i les nombroses i constants ressenyes a les xarxes socials.

Dit això, i per finalitzar les ressenyes de llibre que ja he acabat de llegir, he triat un paràgraf de la plana 358 del segon volum d'Els Miserables, a on en Victor Hugo, ens defineix molt bé la mena de llibre que va escriure. Diu així:

"El llibre que teniu entre mans és, del començament al final, en el seu conjunt com en els seus detalls, i a despit de totes les intermitències, excepcions o caigudes, la marxa del mal al bé, de la injustícia a la justícia, de la falsedat a la veritat, de la nit al dia, de l'apetit a la consciència, de la descomposició a la vida, de la bestialitat al deure, de l'infern al cel, del no res a Déu. Punt de partida: la matèria; punt d'arribada: l'ànima. L'hidra al començament, l'àngel al final."

Espero que serveixi per il·lustrar una mica allò de la imatge que he volgut dir-vos amb aquest post. Fins i tot, algú de vosaltres hi estarà d'acord. Si és així, em sentiré un xic més feliç. Gràcies per escoltar-me!

Fins aviat,
Jordi