diumenge, 21 de desembre del 2014

Tricentenari. Triomfar. Trilogia.

Salut internautes,

Aquest any 2014 (com ja sabeu) commemorem els tres-cents anys de la derrota del 1714. Barcelona contra tot pronòstic, va resistir quinze mesos durant els quals, va ser assetjada i bombardejada per les nombroses tropes borbòniques. La capitulació de la ciutat, va significar la pèrdua de les llibertats de les nostres lleis i dels nostres drets com a nació sobirana, però no va aconseguir doblegar el caràcter de superació i els anhels de llibertat dels catalans d'aquella època. Dos qualitats que s'han mantingut intactes fins els nostres dies. Per això i abans que s'acabi l'any, he volgut fer un darrer homenatge literari amb aquesta petita juguesca d'encadenar tres paraules: tricentenari, trilogia i triomfar.

Aviam si me'n surto.
Si la commemoració del tricentenari ens ha servit per renovar el sentiment de lluita per la llibertat que va arrelar en els catalans de fa més de tres-cents anys i que encara és ben viva dins nostre.., si l'optimisme i la persistència per des-lliurar-nos de "les cadenes" que ens oprimeixen com a nació ens portaran (segur) a ser més sobirans, més triomfants.., si el sentiment de llibertat, el nostres desitjos, i els nostres anhels agafen especial transcendència quan projectem en el nostre subconscient les històries que llegim en les grans obres literàries, i si finalment... aquestes grans obres sovint es desenvolupen al llarg de tres volums com si fossin tres joies, tres bocinets de cel, per esdevenir un conjunt narratiu compacte que dóna lloc a les anomenades trilogies... per què no (aquest any) fer una mica de memòria d'aquelles obres mestres que potser hem llegit; que ens han aportat grans dosis de felicitat personal i que d'alguna manera, ens han fet millors, més triomfants com a persones, sobretot, després de tancar la darrera pàgina del llibre?

Per tot això i per moltes altres coses que ara callo, em poso ara mateix a fer memòria sobre algunes trilogies, demanant disculpes per endavant si és que me'n deixo alguna d'important:

Vet aquí les trilogies que he recordat:
01.- La Trilogia de 1714 de l'Alfred Bosch
02.- 1Q84 d'Haruki Murakami
03.- Millennium d'Stieg Larrson
04.- La saga Divergent de Veronica Roth
05.- The Century (el segle) de Ken Follet
06.- Els jocs de la fam de Suzanne Collins


07.- La trilogia de Sara Lark
08.- 50 ombres d'en Grey
09.- La trilogia de la boira de Carlos Ruiz Zafón
10.- La trilogia eròtica de Sylvia Day
11.- La trilogia d'"El senyor dels anells"
12.- El llibre de Feixes d'en Jaume Cabré
13.- Trilogia de Nova York de Paul Auster



14.- Trilogia de Baztan de Dolores Redondo
15.- La trilogia del Món de tinta de la Cornelia Funke
16.- Trilogia de Rob J Cole de Noah Gordon
17.- La crònica de l'Assassí de Reis de Patrick Rothfuss
18.- La trilogia de la biblioteca dels morts de Glenn Cooper
19.- La trilogia més animal de la Katherine Pancol



Fins aviat,
Jordi

5 comentaris:

  1. Doncs amb no poca sorpresa descobreixo que he llegit 9 de les 19 que cites, cosa que em sembla molt. Sempre em sorprenc quan miro enrere i veig tot el que he llegit. I el que encara queda! Però les que no he llegit ja, crec que ja no cauran, ja en buscaré d'altres. En canvi he llegit trilogies d'Orson Scott Card, de Neal Stephenson i d'Isaac Asimov.

    Ah, per ser legals, diré que no he llegit 'Les portes de pedra' encara (què més voldria jo!) i que The Century me'n falten dos, però el segon cau al 2015 segur, m'hi he compromès.

    ResponElimina
  2. Gràcies XeXu,
    Tu sempre tan atent i tan connectat amb tots nosaltres. Sempre és una alegria tornar a tenir notícies teves.

    Per cert, veig, que a tu tampoc t'espanta la mida del llibre. :-)

    Fins aviat,
    Jordi

    ResponElimina
  3. Doncs jo me n'he llegit tres de senceres i dues meitats. Veig que em queda molta feina per fer!

    ResponElimina
  4. Una altra trilogia que a mi m'agrada força és la de Dani Santana, de Xavier Bosch. Crec que són Se sabrà tot, homes d'honor i Euforia.

    ResponElimina
  5. La Loreto Giralt del blog "La mirada al balcó" m'ha suggerit una altra trilogia de l'escriptor Ferran Torrent.
    Crec que es refereix als llibres de: "Societat limitada","Espècies protegides" i "Judici Final". Però no està clar que aquesta trilogia estigui finalitzada. Sembla que "Només socis" un llibre publicat el 2008, podria ser una continuació. M'ho miraré !
    Moltes gràcies Loreto i Felicitats pel teu blog.

    ResponElimina