divendres, 17 de gener del 2014

Quan érem feliços d'en Rafel Nadal

Salut internautes,

Diuen els savis que de tant en tant, els lectors, hem de ser valents i deixar de banda (encara que sigui per un període curt de temps) aquells llibres que tenim per costum llegir. Diuen també, que és bo per la nostra formació, com a lectors, fer alguna incursió literària en altres arts lingüístiques inexplorades per nosaltres que ens podrien ensenyar tot un món de sensacions que val la pena visitar, malgrat no ens atreguin inicialment.

Doncs bé, seguint aquesta màxima, vaig triar el llibre d'en Rafel Nadal "Quan érem feliços" que anava per la seva sisena edició. Conscient que corria un risc de trobar-lo insípid perquè les cròniques, memòries, biografies, autobiografies i similars a mi mai m'han cridat l'atenció. De fet, pensava que aquest tipus de lectura era cosa de gent de la tercera edat i que algun dia, quan sigués més vellet ja tindria temps d'explorar aquest terreny literari. Però nois! m'equivocava.
Quan encetes el llibre d'en Rafel Nadal t'engoleix. T'arrossega com si fos un corrent d'aigua fresca i clara, envoltada per una aroma novel·lística, que si fos un perfum, seria dels cars. Segur! I dic aroma perquè estic convençut que cada llibre guarda al seu interior la  seva aroma, la seva ànima particular i et deixa amb un o altre regust peculiar. Digueu-me romàntic si voleu.
El cas és que et trobes tan còmode entre les seves pàgines que tot flueix en perfecta harmonia estilística. Mentre llegeixes, recordes i visualitzes una època nostàlgica, entranyable, plena de dificultats i anècdotes simpàtiques que va viure la família Nadal - Ferreres en plena època de la post guerra. Una família de 12 fills, amb uns pares de l'Opus Dei que van saber donar tota la llibertat educativa als seus fills sense imposar mai les seves creences personals i educant-los de la millor manera que van poder i saber  més o menys com avui en dia ho intentem fer tots els pares però en un altre context social i econòmic ben diferent.

En fi, crec que si teniu ganes de buscar un llibre ben estructurat, de ràpida lectura, amb una exquisida qualitat narrativa, de fort calatge cultural-gironí i prioritzeu aquests valors, per sobre dels assassinats i les intrigues que es troben en altres novel·les, amb el llibre d'en Rafel Nadal,  podreu xalar d'allò més.

Per cert, en Rafel Nadal és el número sis de 12 germans que va començar amb en Quim i que va completar l'Elena quan en Quim tenia 17 anys.


Fins aviat,
Jordi

0 comments:

Publica un comentari a l'entrada