dimarts, 24 de desembre del 2013

He llegit: Fra Junoy o l'agonia dels sons d'en Jaume Cabré

Salut internautes,

Crec que algun altre cop ja ho he dit, però no em fa res insistir-hi.
Escriure com ho fa en Jaume Cabré, només ho poden fer els grans escriptors. L'estil, la tensió, l'abducció que ens provoca la lectura de qualsevol de les seves novel·les, és impressionant. Mai et quedes indiferent després de tancar la darrera pàgina de qualsevol de les seves obres. Mentre llegeixes la novel·la, et pots trobar fent un mig somriure i només unes pàgines més endavant, et pots trobar que el cor se't fa a miques. En un moment donat, et pots veure accelerat per la velocitat lectora que et porta la construcció sintàctica de les frases i acte seguit, al paràgraf següent, que tot s'estabilitza, que gairebé tot s'atura per la profunditat i transcendència del contingut.

"Fra Junoy o l'agonia dels sons" és la segona part d'una trilogia que transcorre a la població de Feixes (Terrassa). En aquesta ocasió, ens endinsarem a la vida d'un monestir de clausura en el qual el nostre frare és relegat com a confessor del monestir de la Ràpita de l'"Ordre del Císter de l'Observança Estricta en la Pobresa Absoluta". Fra Junoy s'enfrontarà amb la intolerància, la incoherència eclesiàstica, el fanatisme religiós i el poder absolut de qui pot salvar una ànima, o bé arruinar per sempre la vida física i espiritual d'un frare pel sol fet de pensar diferent, de contradir les normes establertes, enquistades, inamovibles, eternes... durant segles i segles.

En conclusió, Què és un bon llibre?... ja ho sabeu. I què us pot agradar (encara més) si esteu interessats en la vida secreta de les monges de clausura?..., també és cert. Però per sobre de tot, us pot entusiamar pel rerefons que s'hi amaga, tan antic i a la vegada tan actual com el que ens podem trobar avui dia.

Bona lectura i bones festes.
Fins aviat,
Jordi

dimecres, 18 de desembre del 2013

La selecció dels llibres del celler pel 2014

Salut internautes,

Aquest any he seleccionat la quantitat de 17+14 llibres en homenatge al "tri centenari de 1714 a Catalunya", que està a punt de començar.
He defugit expressament dels llibres més comercials i de tots els que he remenat, m'he fixat en els que tot i no ser de la més rabiosa actualitat, el boca orella els ha tornat a posar de moda (malgrat els anys que porten editats). Aquí teniu els primers set llibres:


En quant a la resta (vint-i-quatre llibres concretament), els he escollit per la seva qualitat, sempre procurant que configurin un ventall novel·lístic prou ampli per arribar tant als lectors més experimentats com als lectors més joves. I també... als més menuts de la casa.

En trobareu alguns amb clau d'humor, com és el cas del "Ha tornat" i d'altres que formen part (més o menys encertadament) de l'anomenada literatura eròtica femenina, com seria el cas del "Faré tot el que tu vulguis".

Algunes novel·les, us semblaran molt properes a la vostra realitat geogràfica, com podria ser "L'arquitecte de somnis". En d'altres, com en el cas de "La peixera", potser pensareu que són especialment cruels, tal i com ho han reflectit les crítiques i opinions d'alguns lectors. 

Fins i tot, en alguns dels llibres proposats us podeu retrobar amb vells sentiments que us abocaran, sens dubte, a la nostàlgia familiar, com és el cas del llibre "Quan érem feliços". O podríeu refermar la perseverança patriòtica d'anhelats desitjos de llibertat, amb la novel·la de l'Andreu Martin "Cicatrius de 1714". I perquè no, podria ser que descobríssiu alguna joia literària de gran èxit actual, com la novel·la "Quan jo tenia cinc anys en vaig matar", de l'escriptor Howard Buten, traduïda a setze idiomes i amb unes vendes que superen els dos milions de llibres venuts a França.

En fi, amics, si les recomanacions atemporals dels lectors que ja els han llegit van ben encaminades, estic segur que podreu gaudir del plaer de la lectura, en aquestes festes tan especials que se'ns acosten.
Us desitjo un bon Nadal i un molt bon any 2014, ple de grans obres literàries, de grans fites històriques, de felicitat i llibertat.
Fins aviat,
Jordi

Nota: Per saber-ne més sobre aquests llibres, podeu clicar l'enllaç de cadascun d'ells que us deixo a continuació.
10.- Wonder

Més 14:
20.- Ha tornat

dimarts, 3 de desembre del 2013

Lectura acabada: El pelegrinatge insòlit de Harold Fry.

Salut internautes,

A una velocitat lectora de 20 pàgines per dia he acabat de llegir "El pelegrinatge insòlit de Harold Fry". Sí, ja ho sé, m'ho he agafat amb molta calma, però... que consti que no ha estat per manca d'interès en el llibre sinó més aviat per altres afers laborals més prosaics que m'han tingut ocupat. :-)

"El pelegrinatge insòlit de Harold Fry", és un d'aquells llibres que et fan replantejar algunes qüestions que formen part de la nostra esfera més íntima i que sovint ens passen per alt en el tarannà atrafegat del dia a dia.

El llibre, a estones simpàtic, a estones profund i gairebé sempre entranyable, et crida l'atenció per la seva senzillesa. Esguarda una bellesa literària, que se'ns revela a cada paraula, a cada frase i fins a la última síl·laba de la darrera pàgina. 

La història que ens planteja la Rachel Joyce, et va creant expectatives que van creixent a cada pas, a cada quilòmetre que recorre en Harold Fry en el seu peculiar pelegrinatge a peu des de Kingsbridge (Anglaterra) fins a Berwick-upon-Tweed (Escòcia).

Amb en Harold Fry, somriureu, empatitzareu, us enfrontareu a les vostres pors més íntimes, potser fins i tot, trobareu algun paral·lelisme en alguna tribulació de la vida del protagonista i algun moment concret de la vostra.

Sempre he pensat que una gran obra és aquella que en poques línies et captiva l'atenció i et manté expectant fins al final. Doncs bé, aquesta novel·la... ho és. Algú em va dir que les últimes 20 pàgines són les millors... és cert. De fet, si mai comenceu la seva lectura, val la pena que arribeu fins al final de la vostra travessia lectora sense defallir pel camí.

Fins aviat,
Jordi