diumenge, 10 de febrer del 2013

Crims de sang - Sebastià Alzamora

Salut internautes,
La novel·la negra no és que sigui "sanctum santorum" de la meva devoció, però com els caramels, de tant en tant, em deixo seduir per alguna que em cridi l'atenció. En aquesta ocasió i potser influenciat per la celebració de la setmana de la novel·la negra de Barcelona, m'he decidit per la novel·la "Crims de sang", premi Sant Jordi 2011, que em va provocar molta curiositat quan va sortir premiada.

"Crims de sang", és per davant de tot un premi merescut, un triler fantàstic de novel·la negra que barreja fets històrics dels primers dies de la Guerra Civil amb la més pura de les ficcions.
Ambientada a la Barcelona dels anarcosindicalistes dels anys 1920, ens planteja la lluita entre el bé i el mal; entre el poder de creació, de fer el bé que tenim els humans i el poder de destrucció monstruós que guardem dins nostre. 

Què som els humans? criatures de la creació caigudes en pena descendents del pecat original?, o màquines orgàniques més o menys perfectes creades per algú més intel·ligent que nosaltres, fruit d'alteracions químiques i moleculars posades en un cert ordre? 

En fi, cavil·lacions a banda, la novel·la d'en Sebastià Alzamora ens manté vius i en alerta fins al final, ens deixa amb ganes de saber-ne més i de conèixer que passarà amb alguns dels seus personatges en un futur immediat. Això, em fa pensar que potser i haurà una segona part d'aquest triler de maristes, bisbes, monges, policies catalans i éssers sorgits d'altres mons.
Fins aviat,
Jordi.

dimecres, 6 de febrer del 2013

El confident dels reis - Assumpció Cantalozella

Salut internautes,

A tots els que us agrada la narrativa històrica, segur que en algun moment heu llegit algun llibre sobre el nostre mític rei Jaume I el Conqueridor (Comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de Mallorca, rei de València, comte d'Urgell i senyor de Montpeller). Però... si pel contrari, encara no heu tingut ocasió de llegir cap crònica o novel·la relacionada amb en Jaume I, el llibre de l'Assumpció Cantalozella: "El confident dels reis", pot ser un bon "apéritif" per descobrir uns quants secrets de la vida d'aquest rei tan avançat a la seva època.

Diuen (de fet és obvi) que al llarg de la història sempre hi ha hagut en tots els governs, un personatge que es manté en un discret segon pla, que es mou entre "bambolines" ocupant un càrrec més o menys important com per exemple conseller, adjunt a la direcció o assessor personal d'algun primer ministre. En qualsevol cas,  sempre és un personatge secundari que es queda a l'ombra; fora dels flaixos i dels reconeixements públics.
Aquest individu, és sempre qui mou els fils del poder i qui "talla el bacallà". Influeix, imposa la seva voluntat i fa prendre decisions als governants, sense que la resta de la societat noti la seva influència personal. És també el tipus d'home que perdura i perdura en el seu càrrec mentre que els "caps grossos", reis, directors generals o primers ministres es van alternant ineludiblement amb el pas del temps.

Doncs bé, així és com m'imagino el protagonista d'aquesta novel·la Guillem de Cervera, trobador, confident de dos reis, que gaudeix de la confiança d'un gran nombre de persones il·lustres  d'aquella època; això sí,  amb un "savoire-faire" impressionant i de prestigi... més que notable; sense cap defecte; tan assenyat, que es fa difícil de creure que realment existís de veritat. 

En conjunt, "El confident dels reis" es deixa llegir molt agradablement, t'atrapa amb la seva lectura força lineal gens complicada. La seva trama històrica ens pot servir per trencar alguns mites estereotipats d'en Jaume I. Mites que avui en dia no són políticament correctes o acceptables dins del matrimoni canònic-eclesiàstic actual.

Tot i així, ho he de dir, no m'ha fet arribar al clímax literari que tant anhelava. Potser... és que esperava una mica més d'intriga, i més emocions d'aquesta bona obra a cavall de crònica medieval i dietari personal.

En fi, us deixo amb un tràiler de la mateixa escriptora, que ens descobreix alguns aspectes interessants d'en "Guillem de Cervera" i del mític rei que va ser en Jaume I el Conqueridor (Comte de Barcelona, rei d'Aragó, rei de Mallorca, rei de València, comte d'Urgell i senyor de Montpeller).
Fins aviat,
Jordi