dissabte, 28 de juliol del 2012

Què llegir durant l'estiu 2012?

Salut internautes,
Aquest estiu he canviat el sol, la platja, i la sorra granulada per... la frescor, la roca i l'aigua transparent d'un racó de la Costa Brava. Un lloc idíl·lic, per dedicar les nostres estones estiuenques al plaer de la lectura.
Si la lectura d'un bon llibre per si sola ja és un plaer, imagineu-vos el que és escoltar la remor de les onades envoltat de natura, pau, tranquil·litat i bona temperatura en un lloc paradisíac com és la Costa Brava.
Però en fí, segur que tots vosaltres teniu triat algun lloc també especial on us agrada passar-hi aquelles estones (més o menys íntimes) acompanyats d'un bon llibre durant els mesos de calor estiuenca.

Aquest 2012 m'agradaria proposar-vos que féssim un petit acte de valentia. Que ens atrevíssim a escollir alguna lectura fora de les nostres tendències naturals. És a dir, que obríssim fronteres literàries personals i escollíssim algun llibre sobre alguna temàtica que d'entrada no llegiríem mai però que podria (perquè no?) significar tot un descobriment literari. Com sempre l'elecció és vostra. Per la meva part us puc suggerir modestament uns quants llibres interessants que us podrien agradar.

Som-hi!

En l'apartat juvenil:
1.- La saga dels gats guerrers: Foc i Gel d'Erin Hunter.
2.- El hòbitt de JRR Tolkien. Tot un clàssic del qual s'estrenarà el desembre la pel·lícula al cinema.
3.- La trilogia dels Jocs de la fam de Suzanna Collins.


En la secció de còmics:
1.- Una revelació que atresora una gran quantitat de premis: Arrugues de Paco Roca.
2.- 1811, el setge de Tarragona. Uns fets històrics amb la visió d'un nen.
3.- El retrat de Dorian Gray. Reinventat com a novel·la gràfica.


En la secció de poesia:
1.- Els arguments per retornar a la bona poesia de Pere Ballart a La veu cantant.
2.- La poesia del pensament de George Steiner. Un assaig brillant digne se ser elogiat.
3.- La tria de 45 poetes en català feta per Josep Fatjó, en el recopilatori de l'Antologia de la poesia de muntanya. 


En la secció dels llibres de butxaca, tres clàssics de tots els temps:
1.- A la recerca del temps perdut de Marcel Proust. Llegir-lo sempre és una experiència trasbalsadora.
2.- Homenatge a Catalunya de George Orwell, en la seva versió íntegra, sense censura, d'aquest magnific clàssic del segle XX.
3.- El quadern gris d'en Josep Pla, una altra obra imprescindible del segle XX.


Pels amants de la novel·la negra:
1.- Crònica del bons trinxeraires de Mario Zambujal.
2.- Història de mort de l'Andreu Martin.
3.- Torn de nit  de l'Agustí Vehí.


Pels qui busquin grans obres de no ficció
1.- Una motxilla per a l'univers d'Elsa Punset.
3.- La llebre amb ulls d'ambre d'Edmund De Waal.



I finalment pels qui busquen la novel·la de ficció:
1.- La darrera investigació del comissari Montalvano, L'edat del dubte.
2.- De la trilogia eròtica de la que tothom en parla, el llibre Cinquanta ombres d'en Grey.
3.- En darrer terme d'aquestes recomanacions, l'últim llibre publicat en català de la saga de Gel i Foc, Dansa amb Dracs de George RR Martin que ha captivat a milers de lectors a tot el món i (ara també) als tele-espectadors de la petita pantalla.


En fí, bon estiu, bones vacances i bona o millor dit...bones lectures.
Fins aviat,
Jordi

dissabte, 14 de juliol del 2012

Presentació ve, presentació va...

Salut internautes,
Dues presentacions de llibres he viscut aquests darrers dies.

La primera:
- la de l'escriptor Nord-Català Joan Lluís-Lluís que ens presentava el seu magnífic llibre "A Cremallengua".

La segona: 
- la de l'escriptor Barcelano-Empordanès Adrià Pujol que ens parlava d' "Escafarlata" la seva darrera obra més disbauxada arrelada a l'Empordà.

En la primera:
-  de la mà, millor dit, de la veu d'en Josep Piferrer (mestre i activista compromès amb la llengua) vàrem escoltar el manifest del Correllengua 2012 escrit per en Màrius Serra, el qual, podeu veure i escoltar fent clic aquí. 

En la segona:
- En Sebastià Roig (periodista i escriptor català omnipresent en molts articles de la premsa escrita) va fer una autèntica dissertació humorística sobre el caràcter dels empordanesos que es descriu de forma tan engrescadora en el llibre de l'Adrià Pujol.

En la primera:
L'autor del llibre, en Joan Lluís-Lluís, ens va corprendre quan ens va explicar la situació en la que es troba la nostra llengua a la Catalunya - Nord. Una situació de precària resistència literària, tossuda i obstinada pels que com ell, s'estimen la seva llengua, les seves arrels i somnien en que algun dia (potser més proper del que sembla)  podran veure fet realitat l'estat propi català.

En la segona:
L'escriptor Adrià Pujol, ens va encomanar les ganes d'aprofundir en els nostres costums, en les nostres tradicions. Ens va animar a expandir, aquest sentit de l'humor tan nostre, fora de les nostres fronteres naturals; Un sentit de l'humor que de vegades costa diferenciar: si ens estant parlant  seriosament o si se'ns estant enfotent molt discretament, posant en pràctica l'acció de "collonar a un tercer" tan estesa a les nostres comarques.

En les dues:
Una cosa comuna es podria extreure de les dues presentacions, i és que només amb el nostre esforç, engrandint encara més (si cal) el prestigi de la nostra llengua, amb optimisme, amb sentit de l'humor, aixecant-nos les vegades que calgui i amb tossuderia catalana, arribarem a fer del nostre país tan petit una gran nació admirada per tots els pobles del món.

Per cert, us deixo amb un vídeo que visualitza molt bé què és Catalunya i com som els catalans.
Fins aviat,
Jordi

divendres, 6 de juliol del 2012

Em declaro fan incondicional d'en Gaudí.

Salut internautes,

Fa pocs dies, concretament el 3 de juliol, va quedar inaugurat institucionalment Gaudí Experiència, una nova atracció cultural relacionada amb el món de Gaudí de la mà dels incombustibles Toni Cruz i Josep Maria Mainat.
És un espai audiovisual de sensacions en 4D sobre les fonts d'inspiració d'Antoni Gaudí. En paraules dels seus creadors: és una aproximació de com Gaudí buscava la seva inspiració, com la transformava, com la vivia i com embogia amb els seus resultats.

Crec que serà, sens dubte, un nou impuls turístic que rellançarà Catalunya a primera línia internacional de la mà d'en Gaudí i una nova excusa per tornar a visitar el parc Güell i per aprofundir, encara més, en l'univers creatiu del gran arquitecte universal que va ser Antoni Gaudí.

En fí! ja em direu que us ha assemblat aquesta nova experiència gaudidiana.
Us deixo amb un petit tràiler per anar fent boca.
Fins aviat,
Jordi