dijous, 21 de juny del 2012

Sóm portadors de la llum?

Salut internautes,

Sovint trobem escriptors que setmana rera setmana es mantenen dins del rànquing dels llibres més venuts, com seria els cas de "L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra" de Jonas Jonason, "Quan érem feliços" de Rafel Nadal o "Jo confesso" d'en Jaume Cabré, per citar-ne tres de molt coneguts entre els lectors.

Altres escriptors inicien campanyes mediàtiques més o menys agressives per promocionar el seu llibre. Busquen desesperadament trencar la barrera de l'anonimat i integrar-se (encara que sigui per unes poques setmanes) en les llistes dels més venuts. Això sí, un cop passat el ressò mediàtic, les ventes es desinflen i cauen en picat per la manca de qualitat literària. En aquest grup trobaríem, per exemple, els oportunistes presentadors de programes de televisió que es dediquen a fer d'escriptors puntuals aprofitant l'ocasió que els brinda Sant Jordi.

Hi ha escriptors que es mantenen discretament a l'ombra, en un segon pla, esperant que funcioni el boca-orella, convençuts que la gran història que s'amaga entre les pàgines de la seva obra serà descoberta per un grup de lectors que difondran les virtuts dels llibre i "contaminaran" l'opinió pública com si es tractés d'un virus benigne que va arrelant entre els lectors.

També tenim els escriptors novells, els llibres dels quals, seran abocats a la terra de ningú o defenestrats de la memòria col·lectiva per alguns agents literaris o editors amb pocs escrúpols.

Pel que fa a nosaltres, els lectors, tan sols podem parar bé les orelles, seguir les novetats del dia a dia i deixar-nos seduir pels nostres instints. De vegades un cop de sort fa que descobrim un escriptor novell, un geni amagat o un nou valor de la literatura. Quan això passa tenim ganes de dir-ho a tothom, d'explicar-ho pels quatre costats. I és en aquests casos que els nostres comentaris poden fer que un llibre que restava ancorat a la terra de ningú, surti de la foscor i faci un petit pas cap una nova popularitat que el porti cap a la llum. A la llum...dels èxits de vendes.

I perquè no sigui dit, em vaig a mullar en tres llibres frescos, espontanis, que ens poden venir molt de gust de cara a la calor d'aquests dies.


Fins aviat,
Jordi