dissabte, 28 de gener del 2012

"Joc de Trons" de George RR Martin.

Salut internautes,

Era pels vols de Nadal quan vaig anar a la llibreria Geli de Girona. Volia comprar un dels llibres d'èxit del moment i perquè no, fer una mica el badoc amb les novetats literàries. S'hi respirava un ambient agradable i la llibreria estava força plena. 
Hom té la sensació quan hi entres per primera vegada, que hi ha un cert caos "organitzat" entre les piles i piles de llibres mig escampats per tot arreu. Sort que els venedors el deuen tenir tan interioritzat que els demanis el que els demanis saben, sempre, on localitzar el que busques. 
Imagino que una cosa és que l'ordinador et digui que tal llibre o tal altre el tens encara en stock i una altra cosa ben diferent deu ser, per una persona inexperta, trobar-lo allà on se suposa que ha de ser. De totes maneres aquesta mena de desordre, tan peculiar, forma part de la màgia i de la personalitat d'aquesta famosa llibreria de Girona.

Però no ens desviem del tema, al començament, us he parlat d'un llibre d'èxit que em volia comprar. Era i és "Joc de trons" de George RR Martin. 
Em va fer gràcia el comentari de la llibretera quan m'estava embolicant el llibre:
- No saps el que estàs fent - em va dir
- I doncs...- vaig replicar mentre pensava en quina malifeta podia haver fet jo sense adonar-me'n.
- El llibre. Jo me'l vaig comprar fa uns quants dies i ja em té enganxada.
- Uff! - vaig respirar alleugerit.
A partir d'aquí la conversa va transcórrer sobre si la novel·la es venia com a xurros en aquelles dates nadalenques.., si l'edició en català havia entrat al mercat força bé.., i sobre si ja estaven previstes les edicions dels quatre següents volums d'aquesta pentalogia.
- Saps què? - em va dir.
- Què? - vaig respondre, esperant-me alguna altra sorpresa.
- Que et veig venint a buscar el segon volum de la saga "Xoc de Reis" tan bon punt acabis aquest primer.
- Ha! Ja ho veurem això -vaig pensar mentre m'acomiadava, tot agraint l'estona simpàtica que vaig passar a la llibreria.

Ara (després d'unes quantes setmanes) estic acabant de llegir "Joc de trons" i ja estic pensant en fer una nova visita a Can Geli.
Per cert, la llibretera i jo, era la primera vegada que ens parlàvem i que ens havíem vist.

Fins aviat,
Jordi

dissabte, 14 de gener del 2012

Pinta bé. "Homes d'honor" d'en Xavier Bosch.

Salut internautes,

D'aquí a unes dues setmanes tindrem a les llibreries el segon llibre de l'escriptor Xavier Bosch. És un d'aquests llibres que quan te'l presenten per algun mitjà de comunicació, intueixes que tindrà força èxit. Si més no, aquesta ha estat la impressió que he tingut al conèixer la trama i recordar que la primera novel·la d'aquest escriptor-comunicador havia estat "Se sabrà tot" (premi Sant Jordi de novel·la 2009).

"Homes d'honor" és un thriller protagonitzat pel mateix personatge creat per Xavier Bosch a la seva primera novel·la. Santana, investiga qui va cremar el Liceu des del seu nou programa televisiu,  ensopega amb la màfia siciliana i descobreix el passat real del pare de l'alcalde de Barcelona. Ficció imaginativa o una possible realitat? Haurem d'esperar al 24 de gener per treure'n les nostres pròpies conclusions.

En fi, internautes, us deixo amb el vídeo promocional de la novel·la. Està bé. Conserva aquell estil autèntic i  modern de les novel·les negres que està tant de moda avui dia.

Fins aviat,
Jordi
Font: Diari Ara / Proa-Grup 62 /Youtube (vídeo promocional). Article 566 - J.M. Solé - "Vols llegir?" - Ràdio Nova. Imatge extreta del Youtube (vídeo promocional).

divendres, 13 de gener del 2012

La confabulació del temps.

Salut internautes,

A finals del mes de desembre vaig acabar de llegir un gran llibre que em va agradar força, "Cabaret Pompeya" de l'Andreu Martin. Poc després vaig escriure a la carta dels Reis Mags un dels llibres que en feia il·lusió tenir per aquelles dates; era "Joc de Trons" de George RR Martin. Com és natural, el sis de gener va arribar; i el llibre... també.

Recordo que mentre obríem els regals vàrem engegar la "tele" que ens havien dut els Reis per gaudir una mica d'allò que en diuen "l'alta definició". En aquell moment feien per TV3 un documental sobre Dracs anomenat L'últim drac. (Dragons: A Fantasy Made Real). Ves per on! sense saber-ho tenia un llibre a les mans en el que, en un punt important de la novel·la es fa molt evident la relació entre els dracs i una de les seves protagonistes la Daenerys Targaryen. Així doncs, cal suposar que els follets del temps s'ha havien confabulat en aquell precís instant per ensenyar-me amb imatges una de les coses que em trobaria en el llibre? Segurament és molt suposar. O...no!

Sis dies més tard, qui us parla, llegia el post del bloc de "El mercat de sant antoni" que ens planteja la possibilitat de la presumpta existència dels dracs i la seva extinció cap els vols de l'Edat mitjana. Aquest mateix argument s'esmenta en la novel·la com el moment històric en que els dracs, podien haver desaparegut de la capa de la Terra.

De postres, no podem obviar que a Catalunya està impregnada d'una cultura, de dracs i cavallers molt arrelada a la nostra societat (un exemple: 237.000 resultats en el cercador de google). Si fins i tot, el nostre patró és Sant Jordí i la imatge com se'l representa és dalt d'un cavall matant el drac.

A banda de tot això, aquesta novel·la d'adults, enganxa força. Segur que aquesta pentalogia (Cançó de gel i foc) seguirà els mateixos paràmetres d'èxit importants que ha tingut en la resta dels països on ha estat anteriorment publicada.

Pel que fa la disponibilitat de llegir els cinc llibres de George RR Martin traduïts al català, de moment podem trobar a les llibreries:
- Joc de trons (volum 1)
- Xoc de Reis (volum 2)
Cap a la primavera està previst que es publiquin el tres restants de la saga:
- Tempesta d'espases (volum 3)
- Festí de corbs (volum 4)
- Dansa amb dracs (volum 5)

En fí internautes, que el gaudiu tant com jo (o més, hehehe) si és que l'acabeu llegint. De moment, i com tinc per costum, us deixo amb un tràiler del primer capítol de la sèrie original de HBO.

Fins aviat,
Jordi