dissabte, 31 de desembre del 2011

A punt d'entrar en el túnel del temps, del 2012.

Salut internautes,

D'aquí a poques hores agafarem el túnel horari del temps, gèlid i fred, que ens conduirà fins a les portes d'un nou any. Hom espera que sigui molt més virtuós que l'any que estem a punt de deixar, cosa que no costarà gaire, hehehe.

Imaginem que volem fer aquest viatge temporal i que només tenim espai en el nostre equipatge per endur-nos cinc llibres de ficció i cinc més de no ficció. Ens veuríem abocats a despendre'ns d'uns quants de molt bons, segur, però l'espai disponible és el que és i no hi ha lloc per posar-hi un sisè.

Fent el recull dels llibres més venuts del 2011 (tenint en compte la informació facilitada per la Llibreria 22 de Girona, la llibreria Proa Espais de Barcelona i el diari ARA) els deu més venuts han estat:

Pel que fa a la ficció:
1.- Jo confesso de Jaume Cabré
3.- La caiguda dels gegants de Ken Follett
4.- Joc de trons de la pentalogia de Cançó de gel i foc de George RR Martin
5.- L'Home de la maleta de Ramon Solsona
6.- Al país del núvol blanc de Sarah Lark
7.- 1Q84 d'Haruki Murakami
8.- Primavera, estiu, etcètera de Marta Rojals
9.- Llibertat de Jonathan Franzen
10.- HHhH de Laurent Binet

Pel que fa a la no ficció:
1.- Indigneu-vos! de Stephane Hessel
2.- Comprometeu-vos! de Stephane Hessel
3.- Steve Jobs. La biografia de Walter Isaacson
4.- Barça. En el cor de la llegenda de Miguel Ruiz i Marcos López
5.- Reflexions d'un vell centenari de Moisès Broggi
6.- Odissea d'Homer
7.- Córrer o morir de Kilian Jornet
8.- El llibre de la marató de Diversos autors
9.- L'holocaust espanyol de Paul Preston
10.- Octubre de Miquel Pairolí

A partir d'aquests llibres, us proposo fer-ne una tria per encetar amb bon peu aquest viatge imaginari del que us parlava. Recordeu, només cinc llibres eh! La tria és vostra, jo no m'atreveixo ni vull triar per vosaltres. Però pel que fa a mi sens dubte m'enduria dels de ficció els cinc primers (tal qual) i pel que fa als de no ficció, els números: 3, 4, 5, 6 i 10.

Ànims, i que tingueu una bona sortida i entrada d'any. Bon viatge!

Fins aviat,
Jordi

(Nota: La imatge esta extreta d'internet d'un dels primers capítols de "Joc de trons. Cançó de gel i de foc")

dijous, 29 de desembre del 2011

Lectura acabada: Cabaret Pompeya

Salut internautes,
Avui he acabat de llegir aquesta gran novel·la i que consti que no ho dic pel volum del llibre, eh!
Si a cada llibre li correspon la seva ànima, sens dubte, l'ànima d'aquesta novel·la és "Cambalache". És més, el propi Andreu Martin utilitza fragments d'aquest tango (pàgines 629 - 632) per descriure magistralment una acció violenta a vida o mort.

L'escriptor ens situa en un món dramàtic però amb sentit de l'humor. Ens parla de dificultats de la guerra, de la postguerra, dels camps de concentració, de les atrocitats dels policies de la dictadura, dels "cara al sol" improvisats pels carrers, dels "a mi me hablen en cristiano, coño!", dels espavilats, pillos, "maquiavelos i estafaos"; d'un  món on les amistats més íntimes sorprenen i es traeixen entre si; d'un segle XX de "maldà insolente"; de com la vida en aquesta època obligava a moltes persones a prostituir-se (en el més ampli sentit de la paraula) per tal de sobreviure encarà que fos traint als veïns, als coneguts o a les persones més estimades. "El que no llora no mama i el que no afana és un gil". El que dèiem: tot un estil de vida. "Cambalache".

En resum: una gran novel·la a caball entre la narrativa històrica i la novel·la negra que  pot agradar molt i molt, als amants d'aquests dos gèneres literaris.

Fins aviat,
Jordi

divendres, 23 de desembre del 2011

Recomanacions per tots els gustos per aquest Nadal 2011.

Salut internautes,

Ja els teniu aquí!
Si encara no heu triat el llibre que teniu pensat regalar aquestes festes o esteu en un dilema i us costa decidir quin triar finalment, us puc suggerir uns quants llibres, que han estat èxits de venda. Els he agrupat en grups de tres i per diferents tipus de públic, per facilitar una mica més la vostra tria. 

Com sempre la decisió és molt personal i no hi ha un llibre millor que l'altre. Depèn molt dels gustos de la persona per a qui va adreçat el llibre però crec que hi ha uns quants llibres que són o han estat molt ben valorats pels lectors i us poden ajudar a fer aquesta tria nadalenca.
Per exemple:

Pels més menuts:
1.- La Masia dels campions
2.- Sisè viatge al regne de la Fantasia
3.- El llibre boig dels dinosaures

Pels joves i adolescents:
1.- Llegat de Cristopher Paolini
2.- Verd Maragda de Kerstin Gier
3.- Pastís de xocolata amb Hitler d'Emma Craigie

Per a qui li agradi la ficció de narrativa històrica:
1.- El port del nou món de Xulio Ricardo Trigo
2.- Ombres en la nit de Ferran Torrent
3.- Les veus del Pamano de Jaume Cabré

Per a qui li agradi la narrativa de ficció:
1.- Jo confesso de Jaume Cabré
2.- Pa negre (edició de luxe) d'Emili Teixidor
3.- El cementiri de praga d'Umberto Eco

Per a qui li agradi la novel·la policíaca:
1.- La triple vida de Michele Sparacino d'Andrea Camilleri
2.- No obris els ulls de John Verdon
3.- Cabaret Pompeya d'Andreu Martín

Per a qui li agradi la literatura fantàstica:
1.- Joc de trons de George R.R. Martin
2.- El nom del vent de Patrick Rothfuss
3.- El descobriment de les bruixes de Deborah Harkness

Per a qui busqui un llibre de no-ficció:
1.- Steve Jobs. La biografia de Walter Isaacson
2.- Reflexions d'un vell centenari de Moisès Broggi
3.- Vides privades de la barcelona burgesa de Lluís Permanyer

Per a qui busqui alguns imprescindibles traduïts d'altres llengües:
1.- El jardí oblidat de Kate Morton
2.- Divina comèdia de Dante Alighieri
3.- La casa de Riverton de Kate Morton

I finalment, per a qui cerqui poesia de la bona:
1.- Tots els poemes de Joan Margarit
2.- Mal de nit de Miquel Martí i Pol
3.- No era lluny ni difícil de Joan Margarit

En fi, internautes, espero que hagueu tret alguna idea més per regalar en aquestes festes tan assenyalades.
Bona tria!, Bones lectures! i Molt Bones festes!

Fins aviat,
Jordi

dissabte, 17 de desembre del 2011

Bon Nadal i Bones Festes!

 Salut internautes,

Aquest any vull desitjar, especialment a tots als qui em seguiu i em visiteu des de molts lloc del món, un Bon Nadal i unes Bones Festes plenes de felicitat. 
M'agradaria fer-ho físicament. Un per un. Però afortunadament sou milers i milers els que de forma continuada o esporàdica, doneu un tomb pel bloc i per tant m'és materialment impossible. Tot i així, com a mínim vull fer-ho amb el vostre idioma. Espero no deixar-me'n cap! (hehehe).
Així doncs... allà va:
Bon Nadal, Jai zoriontsuak, Bo Nadal, Feliz Navidad, Merry Christmas, Joyeux Noël, Frohe Weihnachten,  Καλά Χριστούγεννα, Bon Nadau, Nadolig Llawen, חג מולד שמח, Nollaig Shona, Gleðileg jól, Buon Natale, メリークリスマス, Lorem Nativitatis, God jul, Wesołych Świąt, Feliz Natal, Crăciun fericit, С Рождеством, Срећан Божић, Mutlu Noeller, Veselé Vánoce, З Різдвом, 诞节快乐, Geseënde Kersfees.

Gràcies de tot cor, perquè els vostres comentaris i les vostres visites, són el motor que m'ajuda a continuar escrivint en aquest bloc i fan que em senti acompanyat en aquesta aventura literària.


Fins aviat,
Jordi

dijous, 8 de desembre del 2011

"Cabaret Pompeya" - de l'Andreu Martin

Salut internautes,

Moltes són les vivències impactants que s'amaguen dins d'aquesta novel·la. Moltes són les sensacions que hom descobreix en aquest llibre emmarcat en una època de Barcelona força oblidada per la literatura actual. Una època de principis del segle 20 (de pistolers i anarcosindicalistes) que ens ha passat desapercebuda per molta gent de la meva generació, nascuts en el darrer terç de la centúria dels anys 1900.

Recordo que quan era petit, en el meu barri de L'Hospitalet, veia a les parets de les fàbriques pintat el símbol d'un cercle amb una A majúscula en el seu interior i també escrites les sigles "CNT". En aquella època de final de la dictadura d'en Franco, molt em temo, que era quasi un tabú parlar d'aquests coses. Les preguntes que feiem la canalla com jo sobre aquests temes, sovint eren ignorades i quedaven sense resposta.

Aquest llibre, per a mi ha estat com la peça que completa el trencaclosques de la història de Barcelona. De moment m'està aportant molta llum sobre fenòmens socials tan variats com: "el moviment revolucionari" d'aquelles dates, "el comunisme llibertari", "la República", els "sindicats lliures", la vida del president Francesc Macià, la vida del president Lluís Companys, fenòmens històrics com l'assassinat a ple dia al carrer Muntaner de Barcelona del "Capità Collons" o, l'aplicació de la "llei de fugues" ideada pel Governador civil de Barcelona d'aleshores. 

Però per si tot això no fos prou engrescador, l'Andreu Martin, ens porta de la mà pels carrers del Raval, ens parla de racons de Barcelona que avui en dia encara es poden reconèixer a la ciutat i ens ensenya magistralment una part d'una història convulsa, intensa i trepidant que els hi va tocar viure als nostres pares o als nostres avis.
També era el temps d'en Carlos Gardel, de Julio Sosa, d'Enrique Santos Discépolo i com no, de grans tangos com: "Esta noche me emborracho", "A media luz" i "Cambalache", entre d'altres.

En fí internautes, us deixo amb dues versions molt autèntiques de "Cambalache" que he trobat i que han estat tot un plaer tornar a recordar-les. Per la meva part continuaré descobrint aquest món que ens proposa l'Andreu Martin amb aquesta gran novel·la de més de sis-centes pàgines.

Fins aviat,
Jordi