dijous, 24 de novembre del 2011

Moisès Broggi. Una ment clarivident als seus 103 anys d'edat.

Salut Internautes,
De tant en tant, alguns llibres, fets socials o personatges del món real agafen tal rellevància que és fa difícil  no aturar-se i parlar-ne un moment.
És el cas del doctor-cirurgià Moisès Broggi.
Si feu una mirada ràpida a la seva biografia, veureu la singular trajectòria que ha recorregut aquest personatge al llarg dels seus 103 anys.

Aquest vell, més que centenari, és des de fa molts anys un mite de la societat actual. Mirall de referència per molts de nosaltres, no tan sols per la seva professionalitat o per la seva implicació política malgrat la seva avançada edat, sinó també per ser una de les ments més lúcides de la nostra era, i pel seus valors morals tan poc comuns avui dia, sobretot, en molts estaments de la nostra societat actual.

Se l'ha definit com a metge pacifista, humanista, sobiranista, catalanista, filòsof i moltes altres coses més al llarg del seu segle de vida,  però on realment podeu copsar què hi ha del cert en totes aquestes etiquetes, és parant atenció en alguna de les nombroses entrevistes que li han fet els mitjans de comunicació, o llegint alguns dels llibres publicats.

Tot i així, els qui vulgueu conèixer ara mateix algunes "perles" genuïnes de la seva manera de pensar, les podeu trobar a:
L'entrevista publicada a "El País" el 29 de setembre de 2005, per Xavier Moret, o l'entrevista del programa "La nit al dia" de TV3, del 3 d'abril del 2008, o també, el documental de J.A Salgot coproduït amb Televisió de Catalunya SA, del 10 de març del 2011 que podeu veure aquí sota.



Diu en Moisès Broggi en un dels seus llibres que: "(...) El més important, en cada cosa que facis, és la concentració i fer-ho de  gust. Fins i tot si al principi no t'apassiona gaire, si aprofundeixes en qualsevol tema, t'acabarà agradant". Tot un lema pel dia a dia. No us sembla?

Fins aviat,
Jordi

divendres, 18 de novembre del 2011

"El prisionero del cielo" ja té data de publicació en català.

Salut internautes,
Com bé sabreu, ahir (17 de novembre) va sortir publicat un dels plats forts "literaris" del qual us en parlava a l'anterior ressenya d'aquest bloc. 
La temptació d'anar a buscar-lo a la llibreria a primera hora del matí, va ser molta. Però com sempre (pel que fa a la tetralogia de l'ombra del vent), he hagut de frenar l'impuls compulsiu de compra-lo, i fer gala dels meus principis de lectura en català. Per tant, m'esperaré fins el "dia D" el 19 de gener, a que passin aquests dos mesos per poder gaudir-lo íntegrament en la nostra llengua. 
De totes maneres us deixo, amb un parell de vídeos recents de TV3 (un aquí i l'altra a sota) i també amb l'entrevista que li feia en Jordi Basté al Carlos Ruiz Zafón, ahir dia 17/11/11, en el magnífic programa de "El món  a  RAC1", que m'ha semblat força interessant.

Fins aviat,
Jordi

dimecres, 16 de novembre del 2011

"Bon cop de falç!" Premi Nestor Lujan de novel·la històrica del 2011

Salut internautes,
Quan vaig veure la novel·la d'en Ramon Gasch i l'Andreu Gonzàlez a la meva llibreria de costum, en un primer moment vaig pensar: "ves per on!, una novel·la propagandística de la Guerra dels Segadors. Quina bona pensada!" Després... encuriosit, vaig endinsar-me en la contra portada i vaig fullejar-ne les primeres pàgines com... gairebé sempre fem els lectors quan entrem en una llibreria, assedegats de literatura.


Esclar!, que aquest dia no va ser la primera ni la única novel·la que vaig triar, que vaig remenar i que em va cridar l'atenció, però alguna cosa que naixia en el meu pensament i el ritme que agafaven els bàtecs del cor, van fer que em decidís per aquesta i per cap altra més.

Potser ha estat l'estil; o l'argument; o el sentiment nacionalista; o una barreja de tot, no ho sé! però el fet es que ara que l'he acabat de llegir puc dir que és una novel·la de fàcil lectura, que entreté força, que aporta coneixements històrics del nostre país i que segurament se us farà curta i amena.

En resum, ara que venen èpoques de celebracions i de menjars importants, culinàriament parlant, podríem dir que "Bon cop de falç!" pot ser un bon entrant que val la pena assaborir, tot esperant els plats forts "literaris" que vindran de cara a Nadal com poden ser: el primer volum de la saga "Joc de trons. Canço de gel i foc I" que sortirà publicat en català el 23 de novembre, el segon volum de la mateixa saga "Xoc de reis" que el tindrem a les llibreries el 21 de desembre, i possiblement el darrer llibre d'en Carlos Ruiz Zafón (traduït al català) que es vendrà pel vols de Nadal.

Fins aviat,
Jordi