dimarts, 26 de juliol del 2011

Lectura acabada: Habitacions tancades de la Care Santos.

Salut internautes,

Cinc-centes vint-i-una pàgines. 521 pàgines d'alts i baixos. "DXXI" pàgines de salts en el temps. Del present al passat. Del passat al més passat encara. Del més passat encara al present. Tot ambientat en la Barcelona del modernisme i al voltant d'una família benestant que guarda secrets inconfessables per la societat classista d'aquella època. Secrets amagats també entre quatre parets o en diferents habitacions. Tan aviat plenes de vida com tancades en pany i forrellat guardant gelosament les històries viscudes per diferents generacions dels protagonistes en l'anar i venir de la història.

El ritme del llibre (pel meu gust) és una mica lent, fet que no treu que sigui una gran història a la manera dels grans serials de TV3 com per exemple "Temps de silenci", ara que tornen a fer la reposició. 

De fet, per ser-vos sincer, me n'analegro de no haver deixat arraconat el llibre. Un cop t'acostumes als salts i a les intercalacions de les obres d'art que s'entrellacen a la novel·la, li acabes agafant el "truquillo" i et va calant com si fos la pluja fina del capvespre d'un dia d'estiu.

En resum: un llibre recomanable amb una agradable trama, pels qui no busquin una acció trepidant, ni una intriga anhelant.

dimarts, 19 de juliol del 2011

Què llegir durant les vacances d'estiu?

Salut internautes,
Ara que molts de vosaltres heu començat les vacances o les començareu aviat, segur que us anirà bé saber quin llibres estan triomfant darrerament per escollir sobre segur, i dedicar unes horetes  de les vacances al plaer de la lectura. Pot ser que ja tingueu pensat un d'aquells volums que fan història tipus "La caiguda dels gegants" que té més de 1000 pàgines o potser sou dels que preferiu les versions més manejables que es poden portar fins i tot a la platja.
De qualsevol manera, és ben cert que l'estiu ens incita a buscar aquell esperat moment del dia, en el qual, desconnectem de la resta del món i el dediquem a la lectura del nostre llibre preferit.
Per facilitar-vos una mica la tria us deixo uns quants llibres escollits per un ampli ventall de públic i que les últimes setmanes han encapçalat les llistes dels més venuts i han estat agradant o han agradat força als lectors.

En l'apartat infantil:
Les darreres novetats d'en Geronimo Stilton, com a fenomen i èxit imparable de vendes des de fa anys i molt apreciat entre els infants.

En l'apartat juvenil:
Qualsevol dels llibres d'en Federico Moccia, de la Suzanne Collins (sobre tot la saga dels Jocs de la fam) i com no, els traduïts al català de l'escriptora J.K Rowling pel que fa a la saga de l'omnipresent Harry Potter, ara que acaba se sortir la darrera pel·lícula i en versió catalana.

En l'apartat de poesia: 
L'antologia poètica de Jordi de Sant Jordi o el recull de poemes d'en Joan Margarit (No era lluny ni difícil).

En l'apartat de ficció:
Uns quants llibres interessants. Alguns ja porten temps entre els primers llocs dels més venuts, com per exemple: "Si tu em dius vine ho deixo tot...però digue'm vine" de l'Albert Espinosa, "L'home de la maleta" d'en Ramon Solsona, "Escollida pels Déus" de Maria Carme Roca, "La nevada del cucut" de Blanca Busquets, "Promet-me que seràs lliure" d'en Jordi Molist, "Les causes perdudes" d'en Xevi Sala, "Maletes perdudes" de Jordi Puntí o  "Mar de Foc" d'en Chufo Llorens.

Però n'hi ha d'altres que estan pujant com l'escuma publicats recentment en català com:
"L'àngel perdut" d'en Javier Sierra, "El vestit gris" de l'Andrea Camilleri, "No obris els ulls" d'en John Verdom o "Parla'ls de batalles, de reis i d'elefants" d'en Mathias Enard.

Entre els que ja podem considerar uns clàssics pel volum de vendes, podem triar: "La caiguda dels gegants" i "Els Pilars de la Terra" d'en Ken Follet, "1Q84" d'en Haruki Murakami, "L'Església del Mar" d'Ildefonso Falcones, "L'ombra del vent" i "El Joc de l'àngel" de Carlos Ruiz Zafon i "Pa Negre" de l'Emili Teixidor.

Que vagi de gust i fins aviat,
Jordi

dimarts, 12 de juliol del 2011

Un enrecordeu d'en Paul Potts interpretant Nessum Dorma?

Salut internautes, 

Fent una volta per internet he trobat en el bloc "Tens un racó dalt del món" la interpretació magnífica d'en Luciano Pavarotti interpretant Nessum Dorma de Puccini que va fer a París l'any 1998. 
Uns anys més tard, el 2007, un venedor de telèfons mòbils anomenat Paul Potts es va presentar a un concurs televisiu de "caça talents" britànic. Davant la sorpresa de tot el món, va fer aquesta magnífica interpretació de la famosa peça de l'opera Turandot de Giacomo Puccini: Nessum Dorma.

Perquè les perles de la humanitat cal tenir-les presents de tant en tant, aquí teniu el vídeo d'aquell programa que va revelar una gran talent.
Fins aviat,
Jordi

diumenge, 10 de juliol del 2011

Ara llegeixo: "Habitacions tancades" de la Care Santos.

Salut internautes,
Feia temps que aquest llibre m'havia seduït des del prestatge d'una llibreria. Cap al mes d'abril un post del llibre escrit en el blog "Nosaltres llegim" em va decidir a comprar-lo encara que el llibre hagués de romandre un temps a la cua dels pendents de lectura. Ara, finalment li ha arribat l'hora.

Diuen del llibre que és la primera obra mestra de la Care Santos, que la seva lectura et captiva sense necessitat de misteris, que el plantejament del llibre no està subjecte a un estricte ordre cronològic i que aquest mateix fet pot provocar l'arraconament del llibre, i també que la pròpia escriptora el va rebutjar tres vegades abans d'enllestir l'obra definitiva.
Doncs bé, després de més de dues-centes pàgines que porto llegides, us he de dir que tot això és cert.

El llibre el vaig agafar amb gran estusiasme perquè m'atreia aquest món de la burgesia catalana ubicada a l'entorn d'un palauet que físicament encara existeix avui en dia. El mateix edifici que molts de nosaltres hi hem passat per davant infinites vegades, potser sense ser-ne conscients de la seva existència i encara menys de la seva història.

En fí, crec que després de la primera temptació de deixar-lo aparcat sense acabar de llegir-lo li donaré una segona oportunitat, a veure si finalment el desenllaç de la novel·la em sorprèn i m'acaba de convèncer.

Fins aviat,
Jordi
Nota: la foto extreta d'internet del blog "fotos de Barcelona" correspon a l'incendi dels magatzems "El Siglo" el dia de Nadal de 1932, que s'esmenta en el llibre. La seva façana donava a la rambla dels Estudis (núm. 3, 5 i 7) i arribaven per la part posterior fins el carrer d'en Xuclà (núm. 10,12 i 14), fins i tot tenia sortida pel núm. 1 de plaça Bonsuccés.