dissabte, 21 de maig del 2011

"Com les gavines" del llibre d'en Joan Margarit, "No era lluny ni difícil"

Salut Internautes,

Jo, que no he estat mai avesat a la poesia; que fins ara, l'única poesia que es creuava a la meva vida era la musicada magistralment per cantautors com en Serrat i en Lluís Llach; que fins a  dia d'avui no m'havia decidit a obrir un llibre de poemes emportat per falsos prejudicis... finalment he entrat per aquella porta que un dia vaig deixar oberta. Aquella porta, que un 23 d'octubre del 2010 us en feia referència en aquest blog.
Així doncs, la meva primera trobada lectora amb la poesia, ha estat un entrada un pèl tímida, fins i tot diria que subversiva com la d'un lladregot que s'escola en la fosca nit en un domicili, amb la por de ser descobert d'un moment a l'altre.

El recull de poemes de Joan Margarit m'han provocat una barreja de sensacions que gairebé sempre m'han abocat a la malenconia, a la tristesa i a la sensació agredolça del saber que el temps s'esgota i que se'ns escapa de les mans com els grans de sorra -posem pel cas- d'una platja.

No ho sé... he trobat a faltar una mica d'optimisme i de claredat en les seves poesies. N'hi ha hagut alguna en la que no he pogut esbrinar ben bé a que es referia, exactament, el poeta.
Potser és que he d'aprendre a volar "Com les gavines", tal i com diu el curt poema d'en Joan Margarit amb aquests mateix títol, i que diu així:
Com les gavines
Creuant els temporals
s'aprèn a planejar
sobrevolant la vida.
A avançar fent servir 
la violència del vent.
Com les gavines.

dimecres, 18 de maig del 2011

Quan la narrativa esdevé poesia. L'últim dia abans de demà d'Eduard Márquez.

Salut internautes,

Fa pocs dies que he començat el darrer llibre d'Eduard Márquez, "L'últim dia abans de demà" i ha estat un canvi radical en la forma i l’estructura dels llibres que he anat llegint últimament.

L'Eduard Márquez trenca esquemes. S'atreveix a dir molt en relats curts.
Escriu en prosa però llegeixes poesia. Et porta al passat per recordar experiències amargues viscudes en la seva pròpia carn. Et torna al present per sacsejar-te, per fer-te adonar de la fragilitat de les nostres decisions. Ens planteja com, un fet inesperat, una acció no feta a temps, ens pot trastocar el futur per bé... o per mal.

El llibre traspua frescor pels quatre costats. És original, com ell sol, dins del món literari. El pots llegir en només tres horetes, i el pots rellegir durant tres setmanes.

En fi, internautes, aquí us en deixo un tast de la plana 58 per a que n’agafeu una idea, hehehe.
"Sento que la Nora plora al bany.
Pico a la porta.
Nora? Que te passa res?
La veu de la Nora m'arriba feble.
No. Deixa'm en pau.
Obro la porta a poc a poc i entro.
No es plora per no res.
La Nora, dins de la banyera, s'eixuga les llàgrimes amb les mans plenes de sabó.
Vaja, ja ha parlat l'expert en plors.
No sé què dir-li.
Ho sento. Perdona'm.
Reculo. Tanco la porta."

dijous, 5 de maig del 2011

"El llegat de la Vall" o el "Codi de Vinci" català?

Salut internautes,
He acabat de llegir "El llegat de la Vall" de Jordi Badia i Luisjo Gómez. 
Abans de tot, vull donar les gràcies a aquests dos escriptors per publicar aquesta gran novel·la i fer-me recordar alguns aspectes oblidats de la meva infància quan (sense pràcticament haver assolit l'ús de la raó) corria juganer per aquesta vall amb els meus pares i les meves germanes.

És un llibre per passar-s'ho bé. Per entendre el perquè de la concentració de tant art romànic en aquest indret tan especial, i per conèixer les singularitats d'aquesta vall tan majestuosa; la mirem... per on la mirem.
Hi ha forces aspectes de la trama del llibre que ens recorden el "Codi de Vinci" de Dan Brown però això si, en un entorn molt més proper, tot i que també, molt desconegut per molts de nosaltres.
Sempre he cregut que un bon llibre a part d'atrapar-te amb la seva trama, t'ha de fer reflexionar i t'ha d'enriquir a la seva manera, interiorment. I aquest llibre ho aconsegueix. Com ho fa?, això és el que cadascun de vosaltres ho ha de descobrir, hehehe.
Bromes a part, de qualsevol manera, és un llibre molt recomanable i qui sap, potser saltarà (fins i tot) a la gran pantalla algun dia, hehehe.


El Llegat de la Vall from Legado del Valle on Vimeo.