diumenge, 9 d’octubre del 2011

La pàgina 1006 (no escrita) de "Jo confesso" d'en Jaume Cabré

Salut internautes,

Dia 8 d'octubre de 2011. El dia que vaig acabar de llegir "Jo confesso" d'en Jaume Cabré.

Quan ens aboquem a la lectura d'algun llibre que ens entusiasma, arriba aquell moment fatídic que gires la darrera plana i ensopegues amb una pàgina en blanc abans de tancar el llibre. És el punt i final. Normalment, tot seguit ens envaeix una sensació de complaença personal o de repudiament temporal pel que acabem de llegir. En aquest moment valores la possibilitat de fer una relectura més endavant, o pel contrari, qualifiques el llibre d'insípid, de poc rellevant i digne de ser oblidat ràpidament.  En el millor dels casos el desem a la prestatgeria, a la secció dels llibres de "ni fu ni fa", o el destinem a omplir espais buits, o potser com a suport per altres llibres. De vegades pot acabar fent de falca per una tauleta baldera, de safata improvisada portadora d'aliments matutins a la nostra parella o ésser convertit en una arma llancívola, en cas de necessitat, contra algun dels nostres enemics.

Però aquests darrers exemples no es faran realitat (n'estic convençut) amb el llibre d'en Jaume Cabré. Recordo que quan vaig tancar la novel·la, fins i tot després de repassar les ressenyes finals dels personatges que s'esmenten en el llibre, em vaig quedar uns segons enyorant la colpidora història de l'Adrià Ardèvol (el protagonista) i em varen venir al cap dues paraules molt nítides i clares... "És boníssim"

Per mi les últimes pàgines de la novel·la han estat com una traca final de sensacions, de viatges en el temps, com si el meu cervell i el de l'Adrià Ardèvol es fusionessin en un de sol.

Diu l'escriptor que va trigar set anys en escriure aquesta novel·la, doncs pel que fa al resultat, pot estar tranquil i orgullós de la feina feta. Pels lectors l'espera que sortís publicat ha estat molt ben recompensada. Fins i tot m'atreviria a dir que aquesta novel·la recol·lectarà forces premis. De fet, des de que va arribar a les llibreries, ha estat un èxit de vendes constant.
El llibre, ja és una obra mestra i estic segur que la seva lectura no us deixarà indiferents.

Fins aviat,
Jordi

6 comentaris:

  1. Aquesta llarguíssima novel·la m'ha sorprès molt ... i no favorablement, la veritat. Èxit absolut de vendes en la passada edició de la Setmana del Llibre en Català, totes les crítiques que he llegit a Internet la lloen fins a la sacietat. Bé, doncs no m'importa si sóc l'única que diu que no li ha agradat gens ni mica.


    He de reconèixer que la manera de narrar és molt original, perquè realment sembla un trencaclosques o, potser, més aviat un calidoscopi. Una i altra vegada apareixen els mateixos personatges en la mateixa situació, però cada vegada hi ha algun detall nou, un punt de vista diferent ... I el final també m'ha agradat -no penso dir res més per si hi ha algun/a valent/a que arriba al final de les 1000 pàgines-. Però fins aquí la part positiva ...


    Increïblement complicada de seguir pels salts en l'espai i en el temps, la infinitat de personatges que apareixen i la repetició fins a la sacietat de les mateixes escenes (encara que sempre vistes des d'una òptica diferent). És un exercici fantàstic d'atenció i comprensió lectora, us ho juro.
    De tota manera, sapigueu que en tots els fòrums es parla bé d'aquesta novel·la. I, segurament, sigui jo l'única equivocada. Bé, doncs què hi farem ... A mi m'ha semblat insuportable! I l'he acabada perquè detesto deixar una novel·la a mitges. Però us juro que m'ho he plantejat un munt de vegades amb aquesta.


    Al meu entendre, no li arriba ni a la sola de la sabata a Les veus del Pamano. Aquesta sí que em va encantar des de la primera pàgina!

    Fins la propera!

    ResponElimina
  2. l'he comprat aquesta setmana i encara tinc algun llibre per llegir primer... He llegit també la crítica de la Sandra...
    Ja m'esteu fent agafar ganes de deixar els altres per després i llegir-lo ja mateix!

    ResponElimina
  3. Jo ja el tinc i pràcticament l'acabo de començar.

    ResponElimina
  4. Després de llegir els teus posts i escoltar l'entrevista a Jaume Cabré, m'han entrat ganes de llegir la novel.la, gràcies per la teva aportació al meu interés.

    Salutacions, Jordi.

    ResponElimina
  5. Felicitats pel teu blog! Sóc Carles de Printcolor, impremta digital de llibres, i et volem regalar la impressió del llibre del teu blog gratis. T’interessaria? La nostra web és: www.printcolorweb.com i si tens algun dubte ens pots escriure a: info@printcolor.es
    Més informació de la promoció gratuïta de llibre: http://www.printcolorweb.com/spa/item/exemple_promocional.html

    ResponElimina
  6. Jo la tinc a punt a punt de llegir després d'un parell que tinc començats... serà la meva novel·la de començar l'any!

    ResponElimina