dijous, 23 de desembre del 2010

Un bon propòsit pel 2011.

El Centre d'estudis Jordi Pujol ha publicat aquest més de Desembre un Monogràfic sobre literatura catalana amb  comentaris "online" del propi President sobre "El Prestigi de la literatura catalana" (6 minuts de durada) que m'ha semblat molt interessant i molt clarificador sobre la situació actual en que es troba la literatura del nostre país.

A més, inclou un "infogràfic" amb dades del Sector Editorial i del Gremi de llibreters de Catalunya del 2009 que reflexen la situació del català, en aquest sector, l'any passat. Entre altres dades rellevants s'esmenta que "mentre que el 58% dels catalans (3.697.000 persones) van llegir algun llibre durant el 2009, només el 24% ho van fer en català". Fent una simple regla de tres això són (1.530.000 persones). Xifra que m'agradaria que es dupliqúés d'aquí a pocs anys.

Per cert, ara que ve el temps on tots ens proposem grans fites durant el començament de l'any nou, ens podríem marcar un gran repte de cara l'any 2011, que us assembla: Fer crèixer aquest 24% uns quants percentatges més a veure si a finals de l'any que ve superem el 40 %. Per fer-ho, està clar,  ens caldrà la complicitat de tots. En fi, ja veurem què passa. 
BON NADAL I FELIÇ ANY NOU!!!!

dissabte, 18 de desembre del 2010

L'Home de la Maleta. Novel·la guanyadora del Premi Sant Jordi 2010

Tenim país. Tenim llengua. Tenim paraula, Déu i emocions. Tenim veu. Tenim poetes. Tenim accents oberts i tancats. Tenim e oberta i tancada. Tenim cultura i som molts i serem molts més. 
Així començava ahir a la nit la 60a festa de les lletres catalanes de la Nit de Santa Llúcia. Amb el recital d'un poema de Salvador Espriu interpretat per l'agrupació cultural Mossèn Cinto Verdaguer de Viladecans. I com no, també tenim un nou guanyador al Premi Sant Jordi  de novel·la d'aquest any. 
El premiat va ser: Ramon Solsona per la seva obra "L'home de la maleta", obra que es publicarà la propera primavera per l'Editorial Proa.
Els altres premiats van ser:
Premi Òmnium de Comunicació a: 
- Vicens Partal (Vilaweb) pel seu paper impulsor del català a la xarxa i a TV de Catalunya pel documental "Adéu Espanya?".
Premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions a: 
- Alba Dedeu per l'obra "Gats al Parc"
Premi Carles Riba de poesia a: 
- Rosa Font per la seva obra  "Un lloc a l'ombra"
Premi Memorial Joan B. Cendrós a:
- Colm Toíbin per l'article "Bullfighting ban is sweet revenge for Catalonia" (La prohibició de les curses de braus són una dolça venjança per a Catalunya)
Premi Josep Maria Folchi Torres de novel·la infantil a:
- David Nel·lo per "Ludwig i Frank"
Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil a: 
- Salvador Macip i Sebastià Roig per "Ullals"
Premi Joan Maragall a: 
- Jaume Mensa per "Amor fina e complida. Arnau de Vilanova i les teories medievals de l'amor."
Premi esport i ciutadania a:
- Josep Lluís Roig per "Insuficient s'escriu amb sang"
Premi Ferran Soldevila d'estudis històrics a:
- Montserrat Comas per "La impremta catalana (1800-1833)"
Us deixo amb les paraules del mateix escriptor que ens fa cinc cèntims de la seva obra.
Bones Festes i fins aviat,
Jordi

dijous, 16 de desembre del 2010

dissabte, 11 de desembre del 2010

L'escriptora més famosa de Dorsten (Alemànya), ve a Barcelona!

Salut internautes,

Una molt bona notícia: La Cornèlia Funke presentarà el seu llibre Reckless (Carn de Pedra) dilluns que ve dia 13 a les 19:00 hores al FNAC El Triangle a la Plaça Catalunya de Barcelona. Vindrà acompanyada d'en Francesc Miralles.

Les presentacions on un escriptor presenta el llibre d'un altre sempre resulten molt gratificants i em semblen una molt bona pràctica, hehehe. De fet, sempre pots aprofitar l'ocasió per conèixer una mica més de la vida literària dels escriptors i les vivències que han passat per escriure els seus llibres. Curiosament ahir divendres a Girona, va ser el torn d'en Martí Gironell acompanyat per la Núria Esponellà i aquest dilluns, doncs, tindrem al nostre abast, un altre duo de prestigi format per la Cornèlia Funke i en Francesc Miralles.

No m'estendré amb la sinopsis del llibre perquè la podreu consultar a través del link de la imatge, però sí que us donaré una altra bona nova, allà va: el productor Lionel Wilgram de Harry Potter i Sherlock Holmes serà l'encarregat de portar la novel·la a la gran pantalla. Tot i que encara no hi ha data per l'estrena, de ben segur serà un altre èxit de taquilla d'aquest productor.

Us deixo amb un vídeo de la Cornèlia Funke i un tràiler del llibre que inciten a la lectura.

Fins aviat,
Jordi

divendres, 10 de desembre del 2010

Estic llegint "L'Arqueòleg" d'en Martí Gironell

Feia temps que volia endinsar-me en les novel·les històriques d'en Marti Gironell. Ara, tot just quan he acabat de llegir el darrer llibre d'un altre escriptor famós, he vist que s'anunciava la sortida a la venda de la tercera novel·la d'en Martí Gironell.
Diuen que un bon llibre t'ha d'enganxar abans de les primeres cinquanta pàgines i si no és així el pots deixar a la prestatgeria tranquil·lament que ja no t'enganxarà. Jo acostumo a donar sempre un marge de cent pàgines per si de cas. De fet, L'arqueòleg, ja a les seves primeres pàgines dibuixa una situació que fa que vulguis saber-ne més i més i més. És mes, de cop i volta, et veus submergit en el llibre, al costat del pare Ubach (monjo de Montserrat), i voldries acompanyar-lo en la seva particular i intrigant travessia pel desert a la recerca de peces per al futur museu-biblioteca de Montserrat, i conèixer els indrets reals dels passatges Bíblics amb la intenció d'il·lustrar una edició catalana de la Bíblia.

Per cert!, avui divendres a les 8 del vespre, en Martí Gironell fa la presentació del seu llibre a la Sala d'exposicions "El claustre" de Girona amb la intervenció especial de la Núria Esponellà, escriptora d'èxit i autora del llibre "Rere els Murs" basat en el Monestir de Sant Pere de Rodes.

Us deixo amb un vídeo d'en Martí Gironell que, ja aviso, canviaré tant aviat pengin a la xarxa la presentació d'avui del llibre que es farà a la Sala d'art del carrer nou de Girona.

diumenge, 5 de desembre del 2010

Per la gent jove. De cara a Nadal.

Salut internautes,
Molts de vosaltres m'heu demanat quins són els llibres que triomfen entre els lectors juvenils per poder fer un bon regal aquestes festes de Nadal. Doncs bé, a part de la saga Potter, i dels llibres de l'exitosa escriptora Cornelia Funke, com la trilogia del "Cor de Tinta", hi ha una altra saga que provoca addicció entre els lectors juvenils (de 17 a 25 anys per posar una edat): és la saga de "El jocs de la fam" de l'escriptora Suzanne Collins.
La Suzanne Collins ha estat guionista de moltes sèries per televisió nominades als premis "Emmy" a la cadena Nickelodeon (filial de la MTV). De la seva trilogia formada pels llibres:  El jocs de la fam (maig de 2009), En Flames (gener de 2010) i L'ocell de la revolta (setembre de 2010), s'han fet comentaris tan eloqüents com aquests:


..Stephenie Meyer, autora de la sèrie Crepuscle:
"Aquest llibre em va obsessionar"
..Los Ángeles Times:"...fascinant, imaginativa i paorosa"
..Booklist, ressenya destacada:"...heus aquí un fantàstic relat d'aventura física, suspens polític i amor"
Us deixo amb un tràiler de "Els jocs de la fam" (The Hunger Games) pel vostre gaudi.
Fins aviat,
Jordi

dissabte, 4 de desembre del 2010

De cara a Nadal

Salut internautes,

Vénen dies de fred, de recolliment familiar, de retrobament amb les nostres millors amistats i de gaudiment d'estones plàcides que conviden a la bona lectura. Per això he pensat que ens aniria bé tenir uns quants llibres de referència, que m'han semblat interessants, de cara a les properes festes de Nadal.

No és un recull de llibres tancat, de manera que aniré farcint aquest post amb els vostres suggeriments i amb les novetats editorials, que em cridin l'atenció, que vagin sortint els propers dies.

Aquí en teniu uns quants.
Bon Nadal!!!
Jordi.

Tres més a tenir en consideració per regalar aquest Nadal.

 
Fins aviat,
Jordi