divendres, 19 de juny del 2009

Impremta Babel. Andreu Carranza

Salut internautes,

Impremta Babel és una novel·la intensa que ens transporta al temps de la dictadura i ens mostra com els llibres sobrevivien a la censura. Però també és molt més que això:
- és un llibre sobre llibres
- és una història de sentiments
- és una mirada nostàlgica al paradís perdut de la infància
- és una reflexió entre els llibres digitals i els llibres tradicionals
- és un homenatge als llibres, a l'era Gutemberg, a la literatura universal, als oficis desapareguts relacionats amb tot el món del llibre des del seu naixement fins que arriba a les mans dels lectors, passant per la distribució, en un temps en què, publicar segons quin llibre, podia suposar la mort.
- és una història que enganxa i que a les poques hores de començar a llegir el llibre, sense adonar-te'n ja l'has acabat
- és una obra que ens obre els ulls a una època fosca, plena de temor, en la qual, les traïcions entre veïns i coneguts estaven a l'ordre del dia, ja fos dins d'una mateixa ciutat o entre els vilatans dels pobles petits.

En definitiva, és un xic de felicitat al nostre abast recollida en les seves 350 pàgines.

Fins aviat,

JORDI

(Nota: Algunes d'aquestes definicions i d'allò que significa Impremta Babel pel seu autor les podeu escoltar en paraules de l' Andreu Carranza en una entrevista que li van fer a la vora del riu Ebre.)

dimarts, 16 de juny del 2009

Barcino - Maria Carme Roca

La Colònia Faventia Iulia Augusta Paterna Barcino.

Sí senyor. M'ha agradat. De fet, un dels meus llibreters de confiança de la meva vila, ja m'ho va dir quan el vaig comprar.
És un gran llibre que de seguida se't fa curt. Les seves 331 pàgines de lectura agradable, aconsegueixen de seguida atrapar-te en la vida de Luci Minici Natal Quadroni Ver, el primer català que va guanyar l'any 129 una perillosa cursa de quàdrigues en la 227 olimpiada.

A part de la trama encisadora, Barcino ens retorna a la Barcelona romana i ens descobreix els diferents vestigis de la història que encara es poden trobar, avui en dia, a la bella ciutat natal del nostre personatge.
En resum, que aquest llibre vingués a parar a les meves mans va ser una gran sort, però encara ha estat millor llegir-lo. En dos paraules "he disfrutat".