diumenge, 28 de setembre del 2008

UN HOME A LES FOSQUES

28 de setembre del 2008.

Vaig per la pàgina setanta-cinc de les cent setanta-nou del llibre.
Normalment en aquestes alçades ja tinc una idea del plantejament del llibre i sobre el nivell d'enganxada que em provoca.

Us he dir que, ja sigui perquè he començat amb l'estrés típic d'una nova feina, o perquè li he pogut dedicar poques estones llargues, o directament perquè no hi he trobat l'acció ni la intriga que em fan xalar en una història..., que no el considero..., ara per ara..., una gran obra mestra... (pam!!!)

Però tot i així, sí que té coses positives: com per exemple l'originalitat, la seva agradable lectura i una estructuració perfecta i metòdica en el desenvolupament de l'innovador argument, que ens esgrimeix en Paul AUSTER.

Malgrat tot, " no es pot dir blat fins que no estigui al sac i ben lligat" per tant, considero que la història, encara té marge per a que m'acabi sorprenent i enamorant. Així doncs, "temps al temps".

Per cert, ara ja podeu veure el video de la presentació del seu llibre en la multitudinaria roda de premsa que va fer el dia 6 d'octubre a Barcelona.

Fins aviat,

JORDI.

12 de setembre del 2008.

Després de gairebé dues setmanes, finalment l'he acabat. Ho he de dir, el llibre no enganxa. Ni m'ha tret la son ni m'ha provocat insomni. Per tant, el marge de confiança que li vaig donar anteriorment ha estat una trista decepció. De totes maneres, si hagués de triar alguna cosa positiva i constructiva, remarcaria l'originalitat de la història i l'estructuració del seu l'argument.

Resumint, aquest llibre és un clar exemple, d'allò que en diem: "l'hàbit no fa el monjo" malgrat el ressò desls mitjans de comunicació que ha aconseguit. Què hi farem!.
Fins aviat,

JORDI.

dissabte, 20 de setembre del 2008

Un "fora de temporada"

Mentre donava temps a que les darreres novetats de tardor sortissin publicades i desades a les prestatgeries de les llibreries per a la seva venda, em vaig ensopegar en aquest llibre, versió de butxaca, que la crítica de l'any 2004 en parlava molt bé.
Vaig pensar que seria un bon entrant abans d'endinsar-me en el proper llibre que ja tenia decidit compar-me, i del qual ben aviat en parlaré en el bloc.

En Joan - Lluís Lluís figura entre els creadors més innovadors de la seva generació. Escriptor nord - català compromès amb la llengua. Militant de la llengua catalana, denuncia en les seves obres, el lingüicidi comès històricament per l'Estat francès.

El llibre sorpren per la seva redacció fresca, valenta i per la manera que té l'autor de descriure les situacions que viu la Bernadette, la protagonista que es veu obligada a retornar al seu poble natal de Prats de Molló, en ocasió de la mort de la seva mare.

En resum, "El dia de l'ós" m'ha fet gaudir i ha aconseguit allò que les grans obres provoquen: summegir-te en les seves pàgines i desconnectar de la resta del món fins que, de cop i volta, arríbés al final.

Per cert, dues referències importants: "Els fets de Prats de Molló" i la "llegenda" reflectida en el llibre que avui dia, continuen essent recordats i celebrats.

FINS AVIAT.

JORDI.

dimecres, 17 de setembre del 2008

La Tardor literària - I

Benvolguts internautes,

La tardor se'ns presenta plena de novetats interesants en el camp de la novel·la. Així entre les novetats que es publicaran al setembre, octubre i novembre del 2008 hi destaca:
- la correspondència completa entre Mercè Rodereda i el seu editor, Joan Sales; i els nous títols dels escriptors: Baltasar Porcel, Màrius Serra, Joan- Lluís Lluís, Lolita Bosch, Francesc Serés, Joan F. Mira, Julià de Jodar, Joan Margarit, Marius Sampere, Pere Calders i Josep Benet.

Com a introducció, us he de dir que el mes de setembre començarà fort i ben fort.

Un dels primers que hi podrrem trobar serà "La ciutat cansada" de Pere Calders i "Noi, Has vist la mare amagada entre les ombres?" de Julià de Jòdar.
En l'àmbit de les traduccions, també destacarà l¡aparició del nou llibre de Paul Auster, "Un home a les fosques" a partir del 2 de setembre en la seva versió en català. Per cert en Paul Auster visitarà Barcelona a primers d'octubre.

Dins del mes de setembre i de cara a l'octubre, amb motiu del centanari del naixement d'Agustí Bartra (1908 - 1982) es reeditarà "Odisseu", la recreació moderna de "L'Odissea" de Homer".
Per altra banda, els entusiates del llibre "El noi del pijama a ratlles" heu de saber que en el més d'octubre es publicarà el nou títol de Boyne "Un motí al Bounty". En el qual l'autor canvia radicalment de registre i proposa una novel·la d'aventures, de les de tota la vida.

Però encara hi ha més.

Pel que fa als mesos d'Octubre i Novembre, podeu consultar tot un reguitzell de títols en el comentari que us he adjuntat al peu d'aquest "post". De totes maneres no patíssiu pas per tanta lletra (jejeje) perquè he previst afegir un llistat lateral que porta per nom "Els llibres de la tardor", a on hi podreu trobar com sempre els arguments, les iamtges de les portades i el preu de cada llibre que van surtin publicats durant aquesta atepeïda Tardor - 2008.


Així doncs, si voleu, podem comentar la jugada a través dels comentaris que acompanyen aquest article.

Fisn aviat i salut que no falti.

JORDI.

dimarts, 2 de setembre del 2008

El quart reich de Francesc Miralles

Posats a llegir històries monacals de ficció - història amb un rerefons de fets reals, no podia passar per alt aquesta novel·la que l’any 2007 va figurar dins del rànquing de les més venudes durant més d’un trimestre.

Aquesta és la segona novel·la que llegiré d’en Francesc Miralles després de “La profecia 2013” i també, la primera novel·la que agafo amb una trama que apareix la SS i el seu cabdill, el nom del qual, hauria d’estar vetat ja d'entrada, el sol fet de pronunciar-lo en públic i ser reconegut amb el sobrenom de “l’innominable” per tota la humanitat del món mundial.

De totes maneres les atrocitats que va fer “l’innominable” amb el seu imperi no són la trama central d’aquesta novel·la sinó, el secret que podien estar ocultant els de la SS entre els dominis del Santuari de Montserrat.

Crec que m’enganxarà de seguida i espero que em deixi com a mínim una certa simpatia o un bon regust, tal i com ho va fer l’anterior novel·la de Francesc Miralles.

08 de setembre del 2008

Addictiu seria una bona paraula per resumir-lo.

Francesc Miralles esgrimeix un estil fresc, des acomplexat en aquesta obra literària. Fa que ens entrin ganes de conèixer els escenaris que trepitgen els protagonistes, que per altra banda són tan reals i verídics com la vida mateixa, malgrat tractar-se d'una novel·la d'història - ficció. Per això podeu veure en el lateral del bloc unes quantes imatges, indrets i situacions que s'esmenten en aquest llibre.

En resum, si jo fos un lector novell que volgués iniciar-me en algun llibre d'en Francesc Miralles, valdria la pena començar per aquest perquè cobreix les expectatives i et deixa un simpàtic i agradable record. Fent un símil en el món de l'etnologia hom podria dir que es tracta d'un vi madurat, agradable al paladar, de bona entrada que et deixa un bon regust final de boca.